El president del TAD sí que considera "infracció molt greu" el petó forçat de Rubiales

Francisco de Miguel Pajuelo va emetre un vot particular al qual ha tingut accés TV3, que també ha pogut accedir a la resolució del Tribunal Administratiu de l'Esport

RedaccióActualitzat

El vot particular del president del TAD creu que sí que es pot considerar abús d'autoritat el petó forçat de Rubiales a Hermoso. Ho ha avançat Iusports i ho ha confirmat TV3, que ha tingut accés a la resolució del tribunal i al vot particular.

Després que el Tribunal Administratiu de l'Esport hagi decidit obrir expedient a Luis Rubiales només per "infracció greu", s'ha sabut que Francisco de Miguel Pajuelo considera que el procediment disciplinari sí que s'hauria d'haver iniciat per una "infracció molt greu", un fet que marca la diferència. Això hauria permès al CSD convocar una reunió en 48 hores i sotmetre a votació la inhabilitació de Rubiales. Ara el govern espanyol ja no el pot suspendre.

El president del TAE considera que el petó forçat de Rubiales a Jennifer Hermoso va ser un abús d'autoritat. El tribunal, en canvi, li obre expedient per dues infraccions per "actes notoris i públics que atempten contra la dignitat i el decòrum esportius", que qualifica de "greus".

 

Què diu el TAD en la resolució

El TAD considera que el petó forçat no es pot considerar un abús d'autoritat pel tribunal, ja que això s'ha de tractar per la via penal:

 
 
 

Què diu el vot particular

En canvi, segons el vot particular, el president del TAE sí que considera que la llei permeti obrir expedient per abús a l'autoritat:

"Tanto la ley del Deporte como, entre otras, la Ley 19/2013, de 9 de diciembre, de transparencia, acceso a la información pública y buen gobierno (artículo 29), contienen como tipo infractor el abuso de autoridad con carácter genérico, sin que a mi juicio debamos considerar que cualquier abuso de autoridad, si tiene contenido sexual, deba incardinarse necesariamente en el tipo penal citado."

Francisco de Miguel Pajuelo considera, a més, que la llei també recull que si una falta contra el "decòrum esportiu" la comet un president, sí que ha de ser considerada una infracció molt greu.

 

A més, apunta que l'abús a l'autoritat també podria venir de la possible utilització de mitjans federatius per encobrir, mitigar, o blanquejar conductes de Rubiales, i més si Hermoso, com ha admès, va ser pressionada. 

 

El govern espanyol mou fitxa

Aquest dissabte, el CSD ja ha sol·licitat formalment que el tribunal suspengui de forma cautelar el president de la Federació Espanyola de Futbol fins que no hi hagi decisió ferma, tal com va anunciar aquest divendres el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta.

Si no és així, en menys de tres mesos, Rubiales podria recuperar el càrrec al capdavant de l'RFEF, si abans no decideix el TAD, que el pot inhabilitar per un màxim de dos anys. Ara mateix, només es manté vigent la suspensió de tres mesos que li va imposar la FIFA. 

 

Sánchez: "No es pot representar Espanya amb actituds masclistes"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s'ha referit aquest dissabte a la decisió del TAD de no inhabilitar el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, pel petó forçat a Jenni Hermoso.

Ho ha fet des de Màlaga, on el PSOE feia un acte de partit i on Sánchez ha assegurat que no es pot representar Espanya amb actituds i discursos masclistes com els de Rubiales i ha posat en valor la reacció de les jugadores:

"Ningú pot aspirar a representar Espanya i deixar malament Espanya amb actituds i discursos que ens avergonyeixen i que no ens representen. Realment, la marca Espanya és la reacció exemplar de les jugadores de la selecció espanyola de futbol i la reacció espectacular de la societat espanyola que ha dit, al costat d'elles, que s'ha acabat. I aquest "s'ha acabat" és amb totes les conseqüències, també per als dirigents que s'han vist implicats en aquests fets lamentables."

Amb aquestes paraules, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha passat de puntetes pel cop de porta del Tribunal Administratiu de l'Esport que frena una suspensió immediata de Luis Rubiales perquè, tot i que ha carregat contra el dirigent de la Federació Espanyola de Futbol, ha assegurat que l'incident no ha afectat la imatge d'Espanya gràcies, ha insistit, a la reacció de les jugadores i de la societat.

Sánchez ha posat en valor "la reacció exemplar de les jugadores" en aquest cas (Europa Press/Óscar J. Barroso)

Posa en valor la lluita feminista

Sánchez ha aprofitat l'acte per fer valdre la lluita feminista i contraposar-la, ha dit, a l'amenaça que representen per a la igualtat entre homes i dones els acords de govern entre el PP i Vox:

"Espanya és un país feminista. Les nostres jugadores han guanyat dos cops: al camp i donant una lliçó d'igualtat entre homes i dones. Fa molt de temps, eren molt poques les que es van posar a l'avantguarda de la lluita efectiva per la igualtat d'homes i dones, però avui és una onada imparable que ha decidit no sotmetre's als nòvios, marits, caps i presidents de federacions esportives."

Sense sou ni plusos ni cotxe oficial

Fins ara, la FIFA havia estat la primera que li havia obert un expedient disciplinari. La federació internacional ha suspès Rubiales de totes les seves funcions durant 90 dies i també li ha ordenat que no contacti amb Jennifer Hermoso després que la jugadora hagi denunciat pressions.

De moment, la Federació Espanyola de Futbol ha deixat Luis Rubiales sense sou ni cotxe oficial en aplicació de la suspensió provisional de tres mesos que li ha aplicat la FIFA. Rubiales també haurà de lliurar els dispositius electrònics propietat de la Federació, com el mòbil i l'ordinador.

Rubiales a la llotja d'autoritats durant la final del Campionat del Món de futbol (Casa Reial)

Luis Rubiales deixarà de percebre, d'entrada, la part proporcional dels 621.000 euros anuals que cobra com a president de l'RFEF (371.000) i com a dirigent de la UEFA (250.000). També deixa de percebre els 3.000 euros mensuals per a lloguer de pis que rebia de la Federació.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional també investiga Luis Rubiales per agressió sexual pel petó forçat a Jennifer Hermoso després d'haver constatat que, a primera vista, s'hauria comès un delicte.

En concret, ha obert diligències d'investigació preprocessals dels fets perquè "podrien ser constitutius d'un delicte d'agressió sexual, previst i penat en l'article 178 del Codi Penal". 
 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Luis Rubiales
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut