Luis Rubiales en el discurs a l'RFEF
Luis Rubiales durant el discurs a l'assemblea de l'RFEF (Reuters)

El TAD considera el petó forçat de Rubiales només una "infracció greu" i no se'l podrà inhabilitar

El govern espanyol no el pot suspendre de forma cautelar, a l'espera del que decideixi finalment el tribunal, que li podria imposar una sanció màxima de dos anys d'inhabilitació

Actualitzat

El Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) no ha aplanat finalment el camí perquè el Consell Superior d'Esports (CSD) suspengui temporalment Luis Rubiales com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF).

El TAD ha obert un expedient disciplinari contra ell per infracció greu, però no pas molt greu. Això significa que el Consell Superior d'Esports no pot moure fitxa de forma immediata per inhabilitar Rubiales pel petó forçat a Jennifer Hermoso.

La decisió és un cop per al govern espanyol, que volia convocar una reunió 48 hores després de la decisió del TAD, per suspendre'l de forma cautelar. Ara haurà d'esperar la decisió definitiva del Tribunal Administratiu de l'Esport, que li podrà imposar una sanció màxima de dos anys d'inhabilitació.

El CSD veu "inacceptable" l'actitud de Rubiales de fer-li a un petó als llavis, sense consentiment, a Jennifer Hermoso i d'agafar-se els genitals a la llotja de la final d'Austràlia. En la denúncia que va fer arribar al TAD, el CSD exposava que aquests dos actes vulneraven la llei de l'esport i un reial decret sobre disciplina esportiva, ja que suposen un "abús de l'autoritat i una infracció per actes notoris i públics que atempten a la dignitat i el decòrum esportiu".

Quan s'ha sabut la resolució el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha instat el TAD a què sigui el tribunal qui el suspengui de forma cautelar.

Víctor Francos, president del Consell Superior d'Esports, durant una compareixença (EFE)

A l'hora de prendre la decisió, els juristes del tribunal s'han trobat que la nova llei de l'esport que es va aprovar el 2022 encara no ha estat desenvolupada amb un reglament (reial decret). En el seu lloc hi ha una disposició transitòria, que diu que mentre no hi hagi un desenvolupament reglamentari de la llei, els expedients sancionadors s'han de regular per la llei anterior.

En la llei de l'esport del 1990, els abusos d'autoritat estan qualificats d'infracció molt greu, però, en canvi, els actes públics en contra del decòrum esportiu estan qualificats, només, d'infracció greu. I aquesta diferència afecta en el tipus de sanció i l'evolució del procediment.

En el cas d'una infracció molt greu, el CSD hauria pogut suspendre cautelarment Luis Rubiales, sine die, mentre el TAD no resolgués el cas, i llavors l'hauria pogut inhabilitar fins a un màxim de 15 anys.

Des del CSD però considera que en base a la llei de 1990 també es podria haver considerat una infracció "molt greu".

 

Com funciona el TAD?

El Tribunal Administratiu de l'Esport és un òrgan adscrit orgànicament al Consell Superior d'Esports, però que actua amb independència. El formen set persones, quatre homes i tres dones, tots llicenciats en Dret. Quatre són membres del tribunal a petició del president del Consell Superior d'Esports i tres ho són a proposta de les federacions esportives.

Actualment, el president del TAD és Francisco de Miguel Pajuelo, lletrat de la Seguretat Social. Els membres del tribunal ho són per sis anys i no poden ser reelegits.

 

Suspès per la FIFA des de dissabte passat

La Federació Internacional de Futbol, la FIFA, va suspendre dissabte passat Luis Rubiales de les seves funcions de manera provisional, pel que fa a "tota activitat relacionada amb el futbol nacional i internacional".

En aquest cas, es tracta d'una suspensió de 90 dies, a l'espera que es tramiti l'expedient obert per la comissió disciplinària de la FIFA contra Rubiales. I és que la FIFA considera que el petó forçat a Jennifer Hermoso en les celebracions del Mundial poden suposar una violació del codi disciplinari de la federació internacional.

La FIFA sí que podria suspendre'l de forma definitiva, però a Rubiales encara li quedarà la via de la justícia ordinària.


Es queda sense el sou de 925.000 euros

La suspensió temporal per part de la FIFA suposa que no podrà percebre el salari, que és de 925.761,81 euros anuals. També ha de renunciar al vehicle oficial i altres privilegis que tenia com a president de la Federació Espanyola de Futbol.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
EsportsMundial FemeníLuis Rubiales
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut