Brussel·les

El Parlament Europeu demana que es revisi la norma que limita el transport de líquids als avions

El Parlament Europeu ha posat en qüestió la utilitat del reglament antiterrorista que restringeix el transport de líquids en avions. I ho ha fet a través d'una resolució aprovada per la cambra amb 464 vots a favor, 158 en contra i 70 abstencions. Tot i que es reconeix la necessitat de reforçar la seguretat en els aeroports, l'Eurocambra ha demanat a la Comissió Europea la revisió urgent de la norma i, si escau, la seva derogació.

Actualitzat

La resolució, però, no és jurídicament vinculant per a la Comissió Europea. De fet, l'executiu comunitari ja ha anunciat que no té intenció, com a mínim de moment, d'eliminar ni modificar la norma. En aquest sentit, el comissari de Transports, Jacques Barrot, ha assenyalat que el reglament vigent és "l'únic de què disposem de moment per respondre a una nova forma d'amenaça" i, per tant, no pot ser derogat mentre "no tinguem altres mitjans eficaços" per lluitar contra els explosius líquids.

Segons Barrot, "seria un risc que no estic disposat a fer córrer als passatgers". "Els esdeveniments dels últims mesos al Regne Unit i dels últims dies a Dinamarca i Alemanya mostren que l'amenaça terrorista a Europa es manté i que els terroristes no deixen de buscar nous mètodes i tècniques per complir els seus plans de destrucció", ha assegurat el comissari de Transports.

La llei vigent, aprovada el setembre de l'any passat, restringeix a un màxim de 500 mil·lilitres per passatger el volum de líquids que es pot portar a cabina, en envasos de fins a 100 mil·lilitres i en bosses de plàstic hermèticament tancades, amb l'excepció de les ampolles que comprin en la zona d'embarcament dels aeroports.

Una limitació que l'eurodiputat de Convergència i Unió (CiU), Ignasi Guardans, ha qualificat d'"arbitrària". "Amb això o amb menys es pot fer una bomba. També es pot fer amb elements sòlids", ha dit Guardans, qui fa mesos que critica la regulació. De fet, l'aplicació estricta del reglament, segons Guardans, ha donat lloc a situacions il·lògiques, com la que va protagonitzar un grup de pelegrins catòlics que va haver de deixar a terra les ampolles comprades al santuari francès de Lourdes.

Anar al contingut