Barcelona

El Parlament acomiada amb elogis Maragall, que demana al PSC preservar el seu llegat

Els partits catalans han usat la sessió del Parlament per fer un elogi de la figura del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en el seu comiat després d'anunciar que no optarà a la reelecció. Maragall ha aprofitat l'ocasió per demanar al seu partit que s'"esforci" per preservar la "nova manera de governar" que deixa com a llegat. El president ha afirmat que ha insistit a Zapatero al matí que "no acceptarà mai" que "s'identifiqui el catalanisme i Catalunya amb un sol partit". Mas ha volgut remarcar la solemnitat del moment des de la tribuna d'oradors de l'hemicicle, on ha reconegut el "paper" de Maragall per arrossegar el PSC al suport de l'Estatut el 30 de setembre.

Actualitzat
Com cada dijous a les quatre, el ritual s'ha complert. Però en aquesta ocasió ha estat especial perquè era l'últim cop que Pasqual Maragall president se sotmetia al control del Parlament. Molts han aprofitat per manifestar-li en privat el seu afecte després de l'anunci que no s'hi tornaria a presentar i tots els portaveus ho han fet en el seu torn de preguntes. Artur Mas li ha anunciat, en un apart, que faria ús de la tribuna de manera excepcional i que no calia que li contestés. Quan ha estat el seu torn, Mas ha llegit una declaració en la qual ha reconegut el "paper" que va tenir Maragall per aconseguir arrossegar el PSC al suport de l'Estatut del 30 de setembre. "Em queda la satisfacció de saber que en el moment més important dels últims tres anys vam fer un bon servei al nostre país", ha conclòs.

Aquesta solemnitat, però, no ha impedit visualitzar posicions dels líders sobre futurs escenaris. Els uns, esperançats amb una reedició del tripartit i, els altres, avisant del perill d'aquesta possibilitat.

En aquest sentit, Joan Boada ha refermat la seva voluntat de reeditar el tripartit, mentre que Josep-Lluís Carod-Rovira no se n'ha sortit en el seu intent de fer que Maragall expliqués si considerava el model "acabat i superat" o si pel contrari creia que "amb correccions, encara hi havia marge de maniobra i utilitat de cara el futur". Sigui com sigui Carod ha destacat la "imprevisibilitat" de Maragall, el seu "anar per lliure" i ha recordat que va ser ERC qui va propiciar la seva investidura com a president.

En canvi, des del PPC, Josep Piqué ha assenyalat els perills de tornar a apostar per un govern d'esquerres, després d'afirmar que aquesta etapa "no ha estat en absolut positiva per a Catalunya.

Ha estat també interessant l'intercanvi de paraules entre el president i el portaveu del seu partit, a qui Maragall ha demanat que preservi el seu llegat.

Des del PSC, Miquel Iceta, ha traslladat a Maragall "l'afecte" del "grup majoritari del catalanisme d'esquerres", títol que ara busca quedar-se ERC, i ha subratllat el "lideratge i patriotisme" del president amb la seva decisió de passar la "torxa a una nova generació". Iceta ha destacat la "dignitat" de Maragall en l'exercici del seu càrrec i el seu "compromís personal, i la seva tenacitat".

Per la seva banda, Maragall ha llençat un missatge en forma de resposta: "Demano al PSC, al partit en el qual milito amb satisfacció des de fa molts anys, encara que molts no ho entenguin, que s'esforci per garantir aquesta realitat, aquesta veritat, que no es perdi".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut