La resistència anti-talibana es reagrupa al Panjshir, l'única província lliure de l'Afganistan
Diverses fotografies del líder guerriller Ahmad Shah Massoud, a la vall del Panjshir (CC Jim Kelly)

El Panjshir, l'últim reducte lliure de talibans on la resistència afganesa uneix forces

La contrainsurgència es reagrupa en aquesta vall situada a 150 quilòmetres de Kabul, que s'ha mantingut inexpugnable davant de soviètics i talibans

Jordi Brescó MontserratActualitzat

No tot l'Afganistan ha estat ocupat pels talibans. Una província al nord de Kabul rebutja una i altra vegada l'invasor. Com ja va passar 25 anys enrere amb els talibans i en fa 40 amb els soviètics, la vall del Panjshir ha resistit l'atac dels insurgents i s'ha erigit, així, com l'única regió del país que no ha sucumbit a l'imperi de la por.

El riu Panjshir s'obre pas al llarg d'un centenar de quilòmetres i forma aquesta vall que acull uns 140.000 afganesos, inclosa la major concentració de tadjiks. Les altes muntanyes situades a banda i banda del riu han estat, durant dècades, refugi de combatents que han mantingut a ratlla soviètics i talibans.

Fins allà s'han desplaçat alguns dels membres de l'antic govern que no han abandonat el país ni han volgut negociar amb els insurgents. Entre ells hi ha el que fins ara era ministre de Defensa, Bismillah Khan Mohammadi, i el vicepresident, Amrullah Saleh.

De fet, Saleh defensa que, després de la fuga del president Ashraf Ghani, a efectes pràctics ell és el president d'Afganistan. Al seu compte de Twitter ha anunciat que "mai s'inclinarà davant els talibans" i que "no trairà l'herència del seu heroi, el comandant Ahmad Shah Massoud".


Resistència a l'ADN

Ahmad Shah Massoud, conegut popularment com "el lleó del Panjshir", va ser el guerriller que va liderar la resistència de la vall contra els talibans fa 25 anys. La seva figura, que ja va ser capital durant la lluita contra els soviètics als anys 80, va agafar encara més volada quan va crear l'Aliança del Nord i va evitar que els talibans es fessin amb el control sencer de l'Afganistan.

De fet, ell va provocar l'entesa entre els talibans i Al-Qaeda. L'organització terrorista va assassinar Massoud a canvi que els talibans els permetessin establir-se al seu territori. L'atemptat va tenir lloc dos dies abans dels atacs de l'11S.

L'esperit combatiu del lleó del Panshjir continua viu gràcies al seu fill, Ahmad Massoud, que com el seu pare ha aconseguit mantenir invicte la vall i des d'allà convoca tothom que vulgui resistir als talibans. 

A Twitter circula la imatge d'una reunió dels dos homes forts d'aquest projecte de resistència antitalibana. Massoud (al centre) conversa amb Saleh sota una fotografia del lleó del Panjshir penjada a la paret.


El retorn de l'Aliança del Nord?

Les semblances entre la situació del 1996 i l'actualitat són suficients perquè molts demanin el retorn de l'Aliança del Nord, la coalició de faccions militars que va combatre els talibans quan aquests van arribar al poder, i que es va anar desdibuixant amb l'assassinat de Massoud i, sobretot, amb la intervenció dels Estats Units a l'Afganistan.

Tot i que ni Saleh ni Massoud han fet referència a l'Aliança, la seva bandera blanca, verda i negra ja s'ha deixat veure en alguns punts del Panjshir. De moment, Massoud tan sols ha confirmat que la vall lluitarà per mantenir la seva llibertat. Així ho deia en un vídeo penjat al seu compte de Facebook: "Soc al Panjshir, amb la meva gent. Resistirem fins al final".

La capacitat de resistència d'aquest front anti-talibà és una incògnita. La mostra de poder dels insurgents, conquerint l'Afganistan en poc més d'una setmana, juga en contra seva. Això sí: la història i l'esperit combatent de la vall estan del seu costat.


Brots de resistència més enllà del Panjshir

Després d'oferir una imatge de moderació en una roda de premsa del dimarts al vespre, els talibans han mostrat aquest dimecres que no toleraran insurgències dins del seu emirat recentment proclamat. 

A la ciutat de Jalalabad, situada a poc més de 100 quilòmetres a l'est de Kabul, un grup de manifestants ha substituït la bandera de l'emirat per la bandera afganesa. Els talibans han respost amb trets.

La de Jalalabad, juntament amb la del Panjshir, són tot just les primeres mostres de sublevació popular davant els insurgents, després de l'actuació pràcticament inexistent de l'exèrcit afganès, que va permetre als talibans plantar-se a Kabul en temps rècord.

 

ARXIVAT A:
Afganistan
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut