Una dona afganesa mostra el dit tacat de tinta després de votar a les eleccions presidencials al país
Una dona afganesa mostra el dit tacat de tinta després de votar a les eleccions presidencials al país (Reuters)

"No ens rendirem": les dones afganeses aixequen la veu davant l'ascens dels talibans

Polítiques, periodistes, activistes, cineastes i dones anònimes es mostren determinades i reclamen a la comunitat internacional que actuï

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

Als carrers de Kabul controlats pels talibans, un petit grup de dones afganeses aixeca aquest dimarts cartells en defensa dels seus drets polítics, econòmics i socials. A pocs metres de distància, homes armats les observen.

El retorn al poder dels talibans fa témer el pitjor per als drets de les dones. Afganeses del món de la política, el periodisme, l'activisme, la cultura i també dones anònimes es mouen entre la determinació i la reclamació a la comunitat internacional perquè actuï.

Dones afganeses protesten contra els talibans als carrers de Kabul
Dones afganeses protesten contra els talibans als carrers de Kabul (Reuters/Shamshad News)

La diputada al Parlament afganès Farzana Kochai afirma que són "milions de dones" i "més fortes que mai". "No ens rendirem", avisa en un tuit:

En una entrevista a AlJazeera, ha afirmat que la gent oposarà resistència:

"Un escenari possible, un de bo, seria que no ens impedissin anar a l'escola o a la universitat, tenir una feina, que ens imposessin només algunes limitacions. El segon escenari és que eliminin totalment les dones de la societat. Les dones de l'Afganistan no podem tolerar això. Hi ha tota una generació que ha crescut amb uns determinats valors i no podem parar-ho."

L'activista dels drets de les dones Zarmina Kakar ha dit a la mateixa cadena que tem el retrocés respecte als avenços fets els últims anys:

"Sento que som com un ocell que es fa un niu per viure i que passa temps construint-lo, però de sobte veu, impotent, com el destrueixen i tot s'esvaeix. Tinc una mala sensació, i és la mateixa sensació que tenen altres dones."

En una roda de premsa del secretari general de l'OTAN, la periodista afganesa establerta a Brussel·les Lailuma Sadid ha convertit una pregunta en un al·legat a favor de les dones del seu país.

"Com a dona us demano: per favor, no reconegueu l'emirat islàmic talibà sense condicions com l'acord que van firmar els talibans amb el govern de Trump. No ens poseu a la mateixa situació", ha dit entre llàgrimes.

 

La directora de cinema Sahra Karimi, que diumenge va explicar que fugia corrents de Kabul per por de represàlies dels talibans, ja és fora del país. Ho ha dit aquest dimarts a Twitter, agraint les institucions que l'han ajudat a sortir-ne, a ella i 11 persones més:

Karimi va publicar a Instagram una carta on reclama el suport del món del cine occidental per informar sobre la situació del seu país.

 

"Vindran i em mataran"

Zarifa Ghafari té 27 anys i el 2018 es va convertir en l'alcaldessa més jove de l'Afganistan i en una de les úniques dones d'ocupar un càrrec com aquest. Diumenge explicava al mitjà britànic inews com esperava, impotent, que la capturessin els talibans.

"Estic aquí asseguda esperant que vinguin. No hi ha ningú per ajudar-me a mi o la meva família. Estic aquí asseguda amb ells i el meu marit. Vindran a buscar gent com jo i em mataran. No puc deixar la meva família. I en tot cas, on aniria?"

Després d'aquestes paraules, va dir al periodista que no podia continuar parlant.

Quan els talibans van començar a recuperar terreny al país i ella es va fer coneguda, Ghafari va aconseguir una feina al Ministeri de Defensa a Kabul, on era responsable del benestar de soldats i civils ferits en atacs.

 

Dones a la televisió

A la televisió afganesa, s'hi han vist dones periodistes, com era habitual fins ara. Al canal ToloNews, n'hi ha hagut presentant informatius, informant des del carrer i fins i tot entrevistant un portaveu talibà:

 

Diverses potències estrangeres han expressat preocupació pels drets de les dones a l'Afganistan, almenys de paraula. El secretari general de l'ONU, António Guterres, s'ha mostrat especialment preocupat per les violacions de drets humans contra dones i nenes.

 

Mentrestant, aquest dimarts, en una roda de premsa, els talibans han assegurat que els drets de les dones seran respectats, inclòs els del treball i l'educació, d'acord amb la llei islàmica. Els futurs governants del país volen projectar una imatge moderada, que pot facilitar el seu reconeixement internacional.

Com es traduirà això en realitat és encara una incògnita, però els auguris no són bons. De moment, als carrers, s'hi veuen moltes menys dones i els vestits tradicionals són molt més habituals.

 

ARXIVAT A:
AfganistanDrets humansTalibans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut