Els talibans declaren el final de la guerra: ja controlen tot l'Afganistan
Un grup de talibans a les afores de l'aeroport de Kabul (Reuters)

Els talibans declaren el final de la guerra: ja controlen tot l'Afganistan

L'entrada al palau presidencial de Kabul culmina una conquesta en temps rècord i la recuperació del control del país 20 anys després

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Si és cert que una imatge val més que mil paraules, la que ens ha deixat Kabul aquest diumenge marca un abans i un després en la història recent de l'Afganistan.

Mentre el fins ara president de l'estat, Ashraf Ghani, embarcava en un vol per abandonar el país, al seu despatx hi seien una desena de talibans armats, escenificant així el canvi de paradigma en un país castigat per la guerra durant les últimes dècades.

Aquesta és l'escena, cedida per Al Jazeera.

Els talibans declaren el final de la guerra: ja controlen tot l'Afganistan
Talibans al despatx del fins aleshores president de l'Afganistan, Ashraf Ghani (Al Jazeera)

Vint anys després, l'Afganistan torna a estar dirigit pels talibans, que han anunciat la fi del conflicte i han proclamat l'emirat islàmic. Mentrestant, les forces de l'OTAN i el personal de les ambaixades occidentals s'afanyen a abandonar el país per via aèria.

No són els únics que s'han dirigit cap a l'aeoroport des que va quedar clar que l'avanç talibà arribaria a la capital més d'hora que tard. Els afganesos que volen fugir del país intenten pujar a un avió desesperadament, i l'aeroport de Kabul s'ha convertit en un caos

Molts d'ells no es creuen la promesa dels talibans de no prendre represàlies contra aquells que hagin col·laborat amb el govern de Ghani. L'angoixa és tal que alguns fins i tot s'enfilen a les aeronaus que circulen per les pistes d'enlairament. 

6.000 soldats estatunitencs s'encarreguen d'intentar posar ordre a l'aeroport, i prioritzen l'evacuació dels seus compatriotes. Els talibans, de moment, no han volgut entrar-hi; des de fora, observen com el seu enemic abandona el país amb cada avió que s'enlaira.

L'evacuació no serà fàcil, i fins i tot el secretari de Defensa britànic, Ben Wallace, ha admès que "alguns ciutadans no tornaran".

Els talibans declaren el final de la guerra: ja controlen tot l'Afganistan
Soldats britànics arriben a Kabul per garantir l'evacuació dels seus compatriotes (Ben Shread / Reuters)


Una evacuació a correcuita

Si s'ha de parlar d'imatges icòniques, els Estats Units no han pogut evitar que es repeteixi aquella que durant anys ha il·lustrat la retirada a correcuita d'una altra guerra que no van poder guanyar: la del Vietnam fa 46 anys. 

La instantània de l'helicòpter sobrevolant l'ambaixada estatunitenca, en aquest cas la de l'Afganistan, simbolitza l'error de càlcul de l'exèrcit nord-americà, que no creia que l'avanç talibà pogués arribar a la capital, i molt menys, a tanta velocitat.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenAfganistanTalibans
Anar al contingut