El cap de la policia i dels serveis secrets del Marroc, Abdellatid Hammouchi, el desembre del 2019 a Rabat amb el llavors secretari d'estat dels EUA, Mike Pompeo (Europa Press)

El Marroc hauria "llimat asprors" amb el govern espanyol per l'espionatge amb Pegasus

El cap dels serveis secrets marroquins s'hauria reunit amb la nova directora del CNI, però el Ministeri de l'Interior ho nega

Josep Maria Camps Collet

El director de la policia i dels serveis secrets del Marroc, Abdellatid Hammouchi, hauria "llimat asprors" amb la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro, per l'espionatge a membres del govern espanyol amb el programa Pegasus.

Ho afirma aquest dimarts el digital El Confidencial, que diu que hauria passat durant la visita que Hammouchi va fer la setmana passada a Madrid, i que va ser publicitada per mitjans del Marroc.

El digital cita una font anònima coneixedora de la reunió, i també afirma que el Ministeri de l'Interior ha negat que aquesta reunió s'hagués fet, i que el CNI no ha volgut fer cap comentari.


De Washington a Rabat passant per Madrid

Hammouchi va passar per Madrid tornant dels Estats Units, on es va reunir amb els directors de l'FBI, Christopher Wray, i de la CIA, William Burns:

El Marroc sempre ha negat que faci servir Pegasus per espiar països estrangers, però hi ha indicis que ho confirmarien.

El Confidencial cita el cas de França, on el Marroc hauria espiat el president Emmanuel Macron i 14 dels seus ministres, un espionatge admès implícitament pel govern d'Israel, que controla els usos internacionals de Pegasus.

Espionatge al govern Sánchez

A Espanya el cas es va conèixer a principis de maig, en ple escàndol per l'ús de Pegasus contra líders i militants independentistes catalans: llavors el govern espanyol va dir que també els havien espiat a ells.

Ja llavors les principals sospites van recaure precisament en els serveis secrets del Marroc, un espionatge que hauria coincidit amb la crisi migratòria de Ceuta de fa un any.


Front Polisario i crisi migratòria de Ceuta

L'origen del conflicte va ser l'abril del 2021, quan es va saber que el líder del Front Polisario havia ingressat en un hospital espanyol, i el Marroc es va queixar.

Poques setmanes després milers de marroquins entraven a Ceuta, en una onada que el govern del Marroc va admetre després que havia estat "una represàlia".

No n'haurien tingut prou: Hammouchi hauria ordenat espiar amb Pegasus com a mínim els mòbils del president Pedro Sánchez i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Tot plegat va portar al gir històric del govern Sánchez del març sobre el Sàhara Occidental, assumint com a propi el punt de vista del Marroc, que feia dècades que Espanya considerava il·legítim.

Pel camí es va quedar la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, "cremada" per la crisi amb el Marroc i que fa gairebé un any va ser substituïda per José Manuel Albares.

Un home totpoderós

El perfil de Hammouchi és controvertit: al front de l'espionatge marroquí des del 2005, el 2015 va assumir també el càrrec de director de la policia del país.

L'any anterior va marxar a correcuita de França quan un jutge el va citar per una denúncia per tortures a dos ciutadans marroquins posada per una ONG francesa.


Honors de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Des de llavors no ha tornat mai a França, però a Espanya, en canvi, ha rebut honors destacats: precisament el 2014 li van concedir la Creu de l'Orde del Mèrit Policial amb distintiu vermell.

I el 2019, i per decisió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, també la Gran Creu de l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil.

Com a màxim responsable alhora de la policia i els serveis secrets, és considerat un dels homes més poderosos del Marroc, amb molta influència directa sobre el rei Mohammed VI.

Segons el consorci de periodistes Forbiden Stories, el Marroc hauria espiat amb Pegasus més de 10.000 telèfons arreu del món, uns 6.000 dels quals serien d'Algèria, un miler de França i almenys quatre espanyols.

 

ARXIVAT A:
MarrocSàhara OccidentalPegasus
Anar al contingut