Imatge d'arxiu de Brahim Ghali, president de l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (EFE/Javier Martín)
Imatge d'arxiu de Brahim Ghali, president de l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (EFE/Javier Martín)

El Marroc reclama explicacions a Espanya per acollir el líder del Front Polisario

Brahim Ghali estaria ingressat en un hospital de Logronyo, malalt de Covid-19

El govern del Marroc ha expressat la seva decepció perquè el govern espanyol ha permès l'entrada al país del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per rebre atenció mèdica.

Ghali, malalt de Covid, estaria ingressat a un hospital de Logronyo, segons va informar la revista "Jeune Afrique" dijous. Segons aquesta font, el polític, de 73 anys, té també un càncer avançat i s'hauria registrat a l'hospital sota una altra identitat.

El Ministeri d'Exteriors ha confirmat que el president de l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica està en territori espanyol "per rebre atenció mèdica" i asseguren que se li ha permès l'accés per "raons estrictament humanitàries". Considera que el trasllat de Ghali a Espanya no interfereix en les relacions amb el Marroc.

Però al Marroc no són de la mateixa opinió. Per al govern de Rabat Espanya ha posat en risc el principi de bon veïnatge entre els dos països, i va convocar dissabte l'ambaixador espanyol, Ricardo Díez-Hochleitner. Les autoritats del Marroc es pregunten per què Espanya ha admès l'entrada del líder del Front Polisario "d'amagat" i amb un passaport fals.

Rabat també reclama a la justícia espanyola que reaccioni "a les nombroses denúncies presentades per les víctimes" del Front Polisario. Es refereix al fet que l'Audiència Nacional va citar el 2016 Brahim Ghali com a investigat per un delicte de genocidi, assassinat, tortures i desaparicions suposadament comesos contra la població saharaui als campaments de Tinduf. Volen que s'aprofiti que el líder del Front Polisario es troba en territori espanyol per interrogar-lo.

La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va descartar divendres que el trasllat de Ghali a Espanya pogués tensar la relació amb el Marroc. Per a González Laya "aquesta qüestió ni impedeix ni pertorba les excel·lents relacions que Espanya té amb el Marroc".

ARXIVAT A:
MarrocFront Polisario
Anar al contingut