Principals processats pels fets de l'octubre del 2017

El judici del procés ja té data per a les qüestions prèvies: 18 de desembre

S'estudiarà si l'alt tribunal és competent per jutjar els fets

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha fixat per al 18 de desembre, dimarts que ve, l'anomenada vista de qüestions prèvies, el considerat preàmbul del judici del procés.

En aquesta vista, a la qual no assistiran els processats, es resoldrà la petició de les defenses perquè el judici se celebri al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Tribunal Suprem.

Tot apunta que aquesta petició es desestimarà, com ja ha fet el Suprem en altres ocasions, i el pas següent serà fixar la data del judici, que es calcula que començarà entre mitjans i finals de gener.

 

A la vista hi seran presents els set membres del tribunal -presidit per Manuel Marchena-, representants de la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, l'acusació popular -exercida per Vox- i els advocats de la defensa.

Fa uns dies el Suprem va desestimar per unanimitat les recusacions que vuit líders independentistes empresonats van presentar contra Marchena.

 

 

Argumentaven falta d'imparcialitat del magistrat després que es fes públic un whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, on deia que si Marchena era elegit president del Poder Judicial, això permetria controlar la sala del judici del procés "des del darrere".

Als 18 processats se'ls demana penes de presó pels delictes de rebel·lió, sedició, desobediència i malversació de fons públics.

     

El Constitucional estudia recursos d'empara

Justament aquest dimarts, el Tribunal Constitucional comença a estudiar els recursos d'empara dels processats en aquest judici. El ple, que durarà fins dijous, aborda els de Mireia Boya, Anna Gabriel i Carme Forcadell, que precisament també qüestionen la competència del Suprem per jutjar l'1-O.

En les últimes setmanes, un equip de sis lletrats ha ordenat la trentena de recursos presentats pels líders independentistes processats segons els temes que tracten i s'ha decidit començar pels que són més senzills de resoldre.

Els últims que ha admès a tràmit són els presentats per Sànchez, Rull i Turull, que demanen aplicar la sentència del tribunal d'Estrasburg que condemna Turquia per tenir en presó preventiva un polític kurd.

La resta de recursos dels líders independentistes es començaran a estudiar al gener. Alguns d'aquests recursos estan presentats des de fa un any, i és per això que hi ha quatre dels presos independentistes en vaga de fam. Denuncien "bloqueig" del TC per resoldre els seus escrits, un fet que els impedeix recórrer davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

ARXIVAT A:
Rebel·lióSedicióMalversacióJudici procésProcés català
Anar al contingut