Imatge de l'acte de Vox a Madrid el 7 d'octubre del 2018
Imatge de l'acte de Vox a Madrid el 7 d'octubre del 2018

Vox, el partit que ha crescut a base de querelles polítiques mediàtiques

Juntament amb la fiscalia i l'advocacia de l'Estat, exerceix l'acusació contra els líders independentistes en el judici de l'1-O

Rosa Taboada/J.M. CampsActualitzat

El partit polític d'ultradreta Vox es va fundar el desembre del 2013 i pocs mesos després va estrenar-se a les eleccions europees amb l'exlíder del PP català Aleix Vidal-Quadras com a cap de llista.

Van estar a punt d'aconseguir un escó al Parlament Europeu, però malgrat obtenir 247.000 vots, es van quedar a 4.000 d'aconseguir-ho.

 

Molts integrants ho van viure com un fracàs, molta gent va plegar i això va condemnar-los a la irrellevància política durant un temps.

 

Notícia relacionada: Gir històric a Andalusia: Vox irromp amb 12 escons i la dreta suma majoria absoluta

 

El lloc de Manos Limpias

Segons Xavier Rius, periodista especialitzat en ultradreta, van beneficiar-se de la caiguda del pseudosindicat Manos Limpias, que presumptament s'havia finançat amb extorsions:

"En el moment en què Manos Limpias desapareix de l'escena política, VOX comença a fer d'acusació particular en molts processos, sobretot en temes del procés català. És en aquest moment quan, de no ser res, agafa força."

De fet, pocs mesos després del fracàs en les europees, Vox ja va querellar-se contra Artur Mas acusant-lo de rebel·lió i sedició per l'organització del 9-N, i també contra Mariano Rajoy per "desistiment de les seves funcions" en no impedir aquell "procés participatiu".

 

Notícia relacionada: Vox diu que arribarà "fins al final" perquè els "colpistes acabin a la presó"

 

 

Les acusacions li van donar al partit presència mediàtica, de manera que ha acabat apareixent a les enquestes del CIS. I ho ha fet amb 1,4% d'intenció de vot, i amb possibilitats d'aconseguir representació al Congrés.

Notícia relacionada: Vox demana 74 anys de presó per a Junqueras i els exconsellers empresonats

 

Estratègies similars a Le Pen

Segons el professor de polítiques Lluís Orriols, això també es deu a la crisi del PP, mentre Rius hi veu el patró d'acció política del Front Nacional francès:

Lluís Orriols: "En part conseqüència de la crisi catalana però molt en particular dels votants del PP que per primera vegada a la història estan deixant de ser fidels al Partit Popular."

Xavier Rius: "Té molt sobretot a Madrid, a Aragó, a València, però molt agafa el vot sectorial. I això és una cosa que va fer molt bé el Le Pen. Els vots dels caçadors, el vot dels jubilats, el de tots aquells grups que se senten perjudicats per l'estat d'una manera o altra."

Notícia relacionada: Vox reuneix 10.000 persones amb un missatge contra l'independentisme i la immigració

 

Abascal, el líder

El partit està liderat per un dels seus fundadors, Santiago Abascal, que és fill d'un històric d'Aliança Popular i del PP, i que ha estat diputat d'aquest partit al Parlament basc. Ara, però, Abascal qualifica el seu antic partit de dreta covarda i tova.

 

Segons les seves pròpies dades, Vox ha passat en aquest temps de 3.000 a 11.000 militants, que l'últim any han aportat 270.000 euros. També declara 190.000 euros en donacions. Però segons Rius, hi ha dubtes si els diners només tenen aquesta procedència:

"Ara tothom pregunta d'on venen els diners. Hi ha un impacte emocional de l'Espanya profunda que no suporta el tema independentista i que creuen fan bona causa donant 1.000 o 2.000 euros. Si són donacions de simpatitzants o aquí venen diners de grans empreses, jo no ho sé."

Notícia relacionada: Pedro Sánchez afirma que Quim Torra és tan "racista i ultraconservador" com Vox

 

Augmenta la polarització política

El que sembla clar és que la irrupció d'aquest partit d'ultradreta no serà innòcua: els analistes asseguren que ja té impacte en el panorama polític espanyol i que en tindrà més:

Lluís Orriols: "El que fa Vox és afegir un ancoratge més a aquesta polarització. Evitar que hi pugui haver distensió en la confrontació nacional a Espanya."

Per tot això, els politòlegs estan observant al mil·límetre els moviments de Vox. Sobretot de cara a les pròximes cites electorals, que donaran una imatge del que pot passar si s'avancen les eleccions espanyoles. En la primera, ja han obtingut 12 escons a Andalusia.

Si entren al Congrés, els pronòstics asseguren que s'hi quedaran.

Notícia relacionada: Vox fitxa Steve Bannon, cap de campanya de Trump

 

ARXIVAT A:
Judici procésReferèndum 1-OProcés catalàVox
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut