El govern estudia si és necessari el certificat covid ara que l'òmicron és dominant

Argimon encarrega un informe al Consell Científic Assessor perquè valori si el certificat segueix sent necessari en el context de la variant òmicron

RedaccióActualitzat

El canvi d'escenari provocat per la variant òmicron està fent canviar la manera d'abordar la covid. El toc de queda desapareixerà aquest divendres i el govern estudia prescindir d'altres restriccions. A més, es podria acabar fins i tot un altre element que s'ha utilitzat per controlar la pandèmia: el certificat covid.

El govern ha reconegut que en vol estudiar la utilitat en les circumstàncies actuals en què la gran majoria de casos són de la variant òmicron. Ara mateix la malaltia provoca menys casos greus, bàsicament gràcies a la vacunació, però es transmet molt, també entre els immunitzats.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dilluns que ha encarregat un informe sobre l'exigència del passaport covid, per analitzar si és necessari o no amb l'òmicron com a variant dominant.

"Aquest cap de setmana hem fet una sol·licitud al Consell Científic Assessor perquè revisi la necessitat del certificat digital covid amb la variant que tenim ara mateix sobre la taula."

El Comitè Científic Assessor aconsella el govern en les estratègies de control de la pandèmia a Catalunya. El formen una trentena d'experts de diversos àmbits i el presideix Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

El certificat covid es va aplicar quan predominava la variant delta. És necessari per entrar en restaurants, gimnasos i residències de gent gran. També es demanava a l'oci nocturn quan estava obert. Els establiments en controlen la validesa digitalment i també s'asseguren que correspongui a la persona que el presenta tot demanant el DNI.

A Barcelona hi ha hagut diverses concentracions en contra de l'exigència del certificat covid. A finals de desembre hi van participar fins a 3.000 persones.


Esperant el pic

Amb tot, Argimon continua demanant prudència a l'hora d'afrontar la malaltia. "Aquesta setmana és clau per veure si arribem al pic", ha dit.

Durant les festes de Nadal, un 5,8% dels catalans van donar positiu de covid. Això són prop de 450.000 persones, amb pics diaris a prop dels 40.000. Són dades entre el 20 de desembre i el 10 de gener, quan es va reprendre el curs escolar. De fet, segons l'OMS, la meitat dels europeus s'hauran encomanat abans del març.

ARXIVAT A:
Certificat CovidCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut