Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

L'òmicron ens acosta al final de la pandèmia? Més ganes que certeses

Segons els experts, és precipitat parlar de "gripalització" de la covid, quan el nivell de vacunació a tot el món encara és baix i hi ha el risc que el virus torni a mutar

RedaccióActualitzat
TEMA:
Coronavirus

En uns dies en què parlem cada dia de testos, de PCR, de positius -teu o del del costat-, de fills confinats o de baixes a la feina, es comença a sentir si aquest esclat de contagis ens acosta al final del malson pandèmic.

Durant les festes de Nadal, entre el 20 de desembre i el 10 de gener -quan es va reprendre el curs escolar-, un 5,8% dels catalans van donar positiu de covid. Això són prop de 450.000 persones, amb pics diaris a prop dels 40.000. De fet, segons l'OMS, la meitat dels europeus s'hauran contagiat abans del març.

Amb titulars com aquests, què podem esperar? Arribarà un dia en què podrem tractar la covid com ho fem amb la grip?

Sembla que la variant òmicron ens hi acosta, però encara és d'hora per poder afirmar-ho. Perquè una malaltia esdevingui endèmica, com la grip, cal que els casos estiguin controlats i, malgrat que hi pot haver un pic de contagis, que el virus "no ens faci la vida impossible".

Així ho descriu el cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, que encara veu lluny el final de la pandèmia:

"S'ha dit que això ja s'ha de tractar com a endèmia, però encara no toca. Quan arribem a les condicions, sí, però encara no. En aquests moments estem en situació epidèmica totalment."

 

En la mateixa línia, Magda Campins, investigadora del grup d'Epidemiologia i Salut Pública a Vall d'Hebron, entén que per poder tractar la covid com la grip calen unes condicions que ara no es compleixen, com que la transmissió sigui controlada:

"Cal que hi hagi brots epidèmics petits amb patró estacional i sapiguem en quines èpoques de l'any hi haurà un pic. Amb la covid, no hi ha estacionalitat."

Així doncs, quan arribarà aquest moment? Els contagis i el 77% de la població vacunada a Catalunya hi ajuda, però el fet que només el 8% dels països empobrits hagin tingut accés a les vacunes, ho dificulta.

La consultora de Salut Global de l'Organització Mundial de la Salut Alba Vilajeliu, argumenta:

"El fet que hi hagi molta població que s'hagi infectat i vacunat, a Catalunya al voltant del 77%, això ens ajuda a pensar que ens estem movent cap al control de la covid, i cap a una situació que pugui ser endèmica."


La vacunació mundial, bàsica per posar fi a la pandèmia

Ara bé, els experts subratllen la importància que la vacunació s'estengui a tot arreu. Segons Antoni Trilla, caldria assolir el 70% de la població mundial vacunada abans de final d'any per poder començar a parlar d'endèmia amb la covid.

La importància d'això rau en el fet que, si el virus continua corrent en països on la vacunació és encara molt baixa, hi ha el risc que torni a mutar. La variant òmicron és més transmissible i provoca menys casos greus -bàsicament per la vacunació-; però no sabem com podria ser una futura nova variant.

Antoni Trilla explica que, normalment, els virus el que volen -suposant que poguessin voler- és contagiar molta gent i que no es posi greument malalta, perquè es pugui propagar més. Semblaria que l'òmicron aniria en aquest camí, però Trilla afegeix:

"No sabem què podria passar amb una variant que s'escapés a les vacunes. És un perill. L'evolució natural del virus seria que tingués menys virulència, però no es pot descartar que aparegui, potser de forma localitzada, una variant que ho sigui."

La doctora Magda Campins, en una entrevista al "FAQS" de TV3, apunta que malgrat "sabem que l'òmicron és menys greu", "en pot sortir una de nova que no sigui com aquesta".

En tot cas, per arribar a parlar d'una malaltia endèmica, el pas més immediat és acabar amb la sisena onada. I tots apunten que el pic ja és a tocar i en qüestió de setmanes la situació serà molt diferent a la d'aquests dies.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ÒmicronVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut