Barcelona

El govern entén la protesta dels peatges però insisteix que té l'obligació de multar

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que entén l'estat d'ànim dels que no volen pagar els peatges de les autopistes en el marc de la campanya "No vull pagar", però manté que l'executiu d'Artur Mas té l'obligació de multar-los. Per Homs, un govern no pot fomentar la il·legalitat.

RedaccióActualitzat
Homs ha assegurat que no és contradictori ser sensible amb el malestar social que ha motivat la protesta en contra dels peatges i, alhora, multar aquells que passen sense pagar. "Si les concessionàries diuen que s'ha de multar totes les persones que no han pagat el peatge, es multaran", ha dit el portaveu del govern.

Homs ha assegurat: "S'han de complir les lleis, un govern no es pot qüestionar si s'apliquen o no. I, si no t'agraden, has d'intentar canviar-les". Així doncs, pel portaveu, el govern ha de lluitar políticament per canviar les lleis i no pas fer-ho amb actituds que són il·legals. En aquest sentit, Homs ha dit: "El dia que des d'un govern es convidi a trencar el principi de legalitat haurem trencat la baralla". I afegeix: "El govern té l'obligació de fer complir la llei. Si no fos així, hi sortiríem perdent nosaltres".

Unes declaracions que arriben l'endemà que la concessionària d'autopistes Abertis demanés a les administracions que apliquin la llei i sancionin el que consideren una infracció clara. Abertis diu que encara no ha posat cap denúncia pel boicot als peatges, però que té la intenció de fer-ho per recuperar el que ha deixat de guanyar des que es va iniciar la campanya #novullpagar.

De tota manera, molts conductors han mantingut la protesta malgrat l'amenaça que poden ser multats amb un mínim de 100 euros, en compliment d'una llei de fa 40 anys. De fet, cada dia un centenar de conductors es nega a pagar el peatge perquè consideren que són excessius i que l'empresa ha amortitzat àmpliament els diners invertits en la seva construcció.

La concessionària, però, pren les dades dels vehicles que no paguen i té la intenció de comunicar-les al Servei Català de Trànsit de la Generalitat, que és qui ha de prendre la decisió de multar o no.

Alguns experts en trànsit asseguren que la llei permet multar els #novullpagar però ERC i SI, partits que han donat suport explícitament a la campanya, continuen mantenint el contrari. Esquerra ofereix ajuda jurídica als multats i Solidaritat anuncia querelles per prevaricació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut