La manera com el goril·la va arribar al Zoo de Barcelona ha provocat un intens debat entre els grups municipals (Europa Press/Zoo de Barcelona)

El Floquet de Neu tindrà un carrer i una estàtua a Barcelona

L'Ajuntament ha acordat tirar endavant la iniciativa coincidint amb els 20 anys de la mort de l'icònic goril·la albí

RedaccióActualitzat

El Floquet de Neu, una de les icones de la Barcelona de finals del segle passat, serà homenatjat 20 anys després de la seva mort. L'ajuntament de la capital catalana ha acordat portar a la Ponència del Nomenclàtor la proposta de dedicar-li un carrer o una plaça i buscar "una ubicació a la ciutat" on col·locar una estàtua del goril·la albí.

Aquest dimarts, els grups del consistori han votat, per unanimitat, a favor de la proposta presentada pel grup municipal del Partit Popular (PP). Tots els partits representats a l'Ajuntament han reconegut l'impacte que el Floquet de Neu ha tingut en "la memòria col·lectiva i sentimental" de la ciutat.

Tot i així, hi ha hagut un intens debat al voltant de les connotacions colonialistes lligades amb l'adquisició del goril·la. El PSC, Barcelona en Comú i ERC han subratllat que aquest homenatge hauria d'anar acompanyat d'alguna explicació sobre el doble vessant de l'animal: el de símbol de Barcelona i el de víctima del colonialisme.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Xavier Marcé, ha subratllat que aquest passat no pot privar el Floquet de Neu del seu homenatge, ja que en tot cas ell en seria la víctima. Per això ha defensat que la ciutat li dediqui un carrer i ha plantejat que, pel que fa a una possible escultura, s'esperi a veure quin futur acaba tenint el zoo de la ciutat, l'espai on considera que tindria més sentit aquest homenatge.

Una imatge del Floquet de Neu engabiat (Flickr)

L'any passat ja hi va haver una certa polèmica en aquest mateix sentit, quan l'Ajuntament va rebutjar una iniciativa privada d'homenatjar el Floquet de Neu amb una escultura-robot, en considerar --entre altres motius-- que l'arribada del goril·la "anava lligada al colonialisme a Guinea Equatorial".

I és que el Floquet de Neu va arribar a Barcelona l'any 1966, procedent de la selva de Nko, a Guinea Equatorial. Els caçadors que el van localitzar i capturar el van vendre al professor Jordi Sabater Pi per unes 11.500 pessetes (uns 70 euros). Sabater el va portar a la ciutat, i el goril·la es va adaptar a la seva nova vida i es va convertir en un símbol del Zoo i de la ciutat.

El mes passat, Barcelona va anunciar una tongada de noves places i carrers en record de figures que van des de Nelson Mandela fins a Freddie Mercury o Montserrat Caballé.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut