Barcelona

Gir al Zoo de Barcelona: reducció dràstica d'espècies i aposta per les autòctones

El govern d'Ada Colau aconsegueix aprovar en l'últim ple de la legislatura dues iniciatives que canviaran el model del parc

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres dues iniciatives que portaran el zoo de la ciutat cap a un nou model.

El resultat serà que espècies com ara lleons, elefants, zebres o girafes desapareixeran quan es morin els exemplars que hi ha ara.

El govern de Barcelona en Comú ha aconseguit tancar aquest tema pendent i polèmic en l'últim ple de la legislatura, a menys d'un mes de les eleccions.

Pla estratègic i ordenança d'animals renovada

La primera iniciativa, que s'ha aprovat per unanimitat, és el pla estratègic del nou model del parc, promogut per la direcció del zoo.

La segona és la modificació de l'ordenança d'animals, per incloure-hi la regulació del zoològic, prevista en la iniciativa ciutadana proposada per la plataforma animalista ZOOXXI.

Aquesta segona ha rebut el vot afirmatiu de Barcelona en Comú, el PDeCAT i ERC, a més del regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé. La CUP s'ha abstingut, i Cs, PP i PSC hi han votat en contra.


Conservació, recerca i divulgació

Totes dues iniciatives marquen que el parc es dedicarà a partir d'ara a la conservació, la recerca i la divulgació, i prioritzarà les espècies autòctones i les amenaçades.

Per tant, el Zoològic de Barcelona, que ara té animals d'unes 300 espècies, en tindrà cada vegada menys. La prioritat serà la fauna autòctona, amb espècies com el tritó del Montseny.

Després, els animals amenaçats d'extinció d'arreu del món, com ara els orangutans. I, en últim lloc, les espècies amb les quals el zoo participa en programes de recerca o de reintroducció, com la gasela dorcas.


ZOOXXI: "Han guanyat la gent i l'empatia"

Al final, els criteris proposats per la plataforma ZOOXXI, que podrien arribar a comportar un zoològic amb només 11 espècies, s'han suavitzat, i els seus promotors s'han avingut a negociar que la llista sigui més llarga.

La modificació de l'ordenança ha rebut menys suport, però té rang superior al pla estratègic, que no la pot contradir. Per tant, marca quin ha de ser el futur del Zoològic de Barcelona.

La promotora de la modificació ha celebrat a Twitter l'aprovació al ple de l'Ajuntament.

 


Els treballadors, preocupats

L'objectiu final és que el zoo es converteixi en una referència en la conservació i divulgació de la fauna pròpia del Mediterrani. Per aconseguir-ho es preveu invertir més de 64 milions d'euros fins l'any 2031.

Els treballadors del zoològic han seguit molt intensament les negociacions que han portat a l'aprovació de les dues iniciatives: en general, rebutgen el model de ZOOXXI per maximalista, alhora que veuen bé el pla estratègic.

Pep Xarles, del comitè d'empresa, ha assegurat que aquest pla ja recull el que defensen els impulsors de la modificació de l'ordenança i que és el que genera més consens.

"Volem que es tiri endavant el pla estratègic, que és el que té consens, i l'ordenança, si volen, que la deixin per a més endavant si realment creuen que al final s'ha de tirar endavant."


Xarles també ha afirmat que tenen el suport de veterinaris, biòlegs i món científic en general, i que el que calen són inversions, ara, per garantir que els animals estan en bones condicions.

Tot això en un equipament en crisi per un model discutit i, sobretot, per la caiguda de visitants dels últims anys.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut