Més procés que Europa en un debat marcat per les absències de Junqueras i Puigdemont

La situació política de Catalunya, molt present en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio amb candidats a les eleccions europees

Actualitzat

El debat de TV3 i Catalunya Ràdio sobre les eleccions europees del 26 de maig ha tingut un protagonisme de la política catalana i ha relegat els temes de la Unió Europea en un segon pla. Des de l'inici del debat, els retrets entre els partits sobre el procés independentista ha centrat la discussió.

La primera part, dedicada a Catalunya i Europa, ha girat inevitablement sobre el procés sobiranista. El debat ha començat marcat pel veto de la Junta Electoral Central a la participació d'Oriol Junqueras i també de Toni Comín i la marxa del plató del representant de JxCat, Aleix Sarri.

En el primer bloc del debat, Jordi Solé ha recordat l'1-O i ha assegurat que "el que és antieuropeu és prohibir votar" i ha desitjat que "mai més els líders europeus mirin cap a una altra banda".

Ernest Urtasun ha qualificat d'"anomalia" l'absència de Junqueras i Comín i ha apostat pel "diàleg" i per "no tornar a la unilateralitat" davant el moment "complicat" de la política catalana:

"Jo vull que Oriol Junqueras pugui dormir a casa seva. Que Toni Comin i Carles Puigdemont puguin passejar pels carrers de Catalunya"

En una línia similar, Javi López també ha defensat el diàleg, però insistint en diverses ocasions que "l'únic camí que es pot recórrer en democràcia és el de l'estat de dret":

"La UE ha parlat de manera molt clara els darrers anys: dins d'Europa, amb la llei hi cap tot, fora de la llei no hi cap res; el projecte europeu és fet per difuminar fronteres, no per crear-ne; si vostès tenen un problema polític, solucionin-lo"

 

El candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López

 

En una intervenció sorprenent, Esteban Gonzalez Pons ha demanat que en el minut final s'emetés el vídeo de Junqueras, però no el de Puigdemont:

"Oriol Junqueras i Puigdemont no estan en la mateixa situació: un dorm a la presó i l'altre en una mansió a Waterloo"

Per últim, Jordi Cañas ha presentat Ciutadans com l'opció política que vol "desemmascarar aquells que havien estat durant 35 anys degradant la imatge d'Espanya":

"Europa es fonamenta en el respecte a l'imperi de la llei. I quan algú decideix violentar-la, està anant en contra dels principis fundacional de la Unió i en contra dels principis i valors d'aquest projecte"

 

Ernest Urtasun, candidat d'En Comú Podem al Parlament Europeu

 

El reconeixement de la llengua

El paper de la llengua catalana a la Unió Europea també ha centrat bona part de la conversa en aquest bloc. El candidat d'En Comú Podem ha reclamat a Espanya que "ha de resoldre definitivament el reconeixement català a Europa" i ha demanat un compromís de tots els participants en el debat per "treballar conjuntament" per aconseguir-ho.

En la mateixa línia, Solé també ha demanat a López, González Pons i Cañas, a qui ha qualificat de "partits del 155", un compromís per a l'oficialitat del català a Europa.

Cañas ha respost Solé dient que un ciutadà pot ser respost en català per part de les institucions, cosa que ha dit que no els passa als ciutadans catalans castellanoparlants:

"Sap qui no té dret a ser contestat en castellà a les institucions catalanes? Els castellanoparlants"

Per la seva banda, González Pons s'ha mostrat obert a "impulsar les llengües autonòmiques", però no només el català, sinó "també el valencià".

 

El candidat del PP a les eleccions europees, Esteban González Pons

 

Refugiats i extrema dreta

En la segona part del debat, centrada en els valors europeus, Solé i Urtasun han retret al candidat del PSC el bloqueig del vaixell Open Arms al Port de Barcelona durant més de cent dies.

Solé ha lamentat que el Mediterrani s'hagi convertit "en el Mare Mortum" i ha criticat que, en la crisi dels refugiats, "els estats s'havien compromès a acollir un nombre de refugiats, però la majoria no ho ha fet" i ha criticat que Espanya n'havia d'acollir 19.000 i només n'ha acollit 3.000.

López s'ha defensat alabant la política migratòria del govern de Pedro Sánchez. El candidat socialista ha començat reconeixent que "la UE no ha estat a l'alçada" en la crisi dels refugiats ni en la crisi econòmica.

El paper de l'extrema dreta en el proper Parlament Europeu ha estat un altre dels punts destacats d'aquest bloc. López ho ha resumit:

"La major amenaça pels valors i principis europeus és l'extrema dreta"

En aquest punt, la política estatal s'ha tornat a colar en el debat. Els partits d'esquerres han criticat a PP i Cs el pacte amb Vox al Parlament andalús, mentre que Ciutadans ha respost apel·lant al suport de Bildu i la Lliga Nord a l'independentisme català.

Cañas ha tret una foto del ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, amb samarretes de suport a la independència de Catalunya, però posteriorment López ha recordat el suport del líder de la Lliga Nord a Vox en les darreres eleccions generals.

Per la seva banda, Urtasun ha retret a Gonzalez Pons que el PP no condemnés el règim hongarès de Viktor Orban al Parlament Europeu.

 

Cañas mostra una foto de Matteo Salvini amb una estelada en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio


La "unió social"

El debat també ha abordat el futur econòmic de la Unió. Solé ha alertat que un 22% d'europeus viuen en el llindar de la pobresa i ha apuntat com a única solució que tots els estats apostin per una "unió social" de les polítiques públiques, de la mateixa manera que ja hi ha una unió monetària.

Urtasun ha proposat un salari mínim europeu i un impost europeu a l'especulació immobiliària, a més d'advocar per harmonitzar la fiscalitat dels estats membres:

"Si volem seguir amb l'euro, ens cal cedir sobirania fiscal"

López ha admès que moltes de les aspiracions de millores socials "són llistes de bones intencions" i ha lamentat que el creixement econòmic dels últims anys no s'ha transformat en millors condicions de vida.

"Hem de convertir l'ànima social d'Europa en realitat"

González Pons ha assenyalat que els europeus representen un 7% de la població mundial però el 50% de la despesa mundial del planeta, per la qual cosa ha conclòs:

"Haurem de treballar més i apostar més per l'economia circular"

Per la seva banda, Cañas ha defensat que les institucions comunitàries tinguin més supervisió que actualment:

"El ciutadà europeu ha de ser el centre de les decisions polítiques. I, en l'última crisi, moltes decisions es van prendre més pel model macroeconòmic"

 

El Brexit, al final del debat

En la part final, abans dels minuts d'or, els partits han reflexionat sobre el Brexit. Mentre la resta de candidats tenien més assumit la sortida dels britànics, González Pons ha demanat "lluitar perquè finalment el Regne Unit no se'n vagi" de la Unió. El candidat del PP ha assegurat que "el Brexit és la demostració de com el nacionalisme pot portar un país a un carreró sense sortida".

López, per la seva banda, ha apuntat que, amb el Brexit, "ha quedat meridianament clar que, davant d'un problema complex, un referèndum no és una vareta màgica".

Molt més contundent ha estat Jordi Cañas, que ha dit que "el Brexit és la versió britànica del procés independentista de Catalunya".

Urtasun ha definit el Brexit com un "procés reaccionari ple de mentides" i ha desitjat que la sortida sigui amb acord i "organitzada". En canvi, Solé ha destacat que, arran de la sortida del Regne Unit, "la gent se n'ha adonat que val la pena formar part del projecte europeu".

 

El candidat d'Esquerra al Parlament Europeu, Jordi Solé


Els minuts d'or

En la darrera intervenció, els candidats han demanat el vot a la ciutadania. En aquest "minut d'or", Jordi Solé ha cedit el seu temps al candidat dels republicans, Oriol Junqueras:

 

 

Finalment, la intervenció final de Carles Puigdemont no s'ha emès en el debat després que el representant de JxCat abandonés el plató. Sí que s'ha mostrat en altres espais informatius de TV3. El cap de llista de Lliures per Europa ha demanat que les eleccions del dia 26 serveixin per "convertir cada minut de presó i exili en un vot".

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut