Sant Joan Despí

Aleix Sarri marxa del debat en protesta per l'absència de Junqueras, Puigdemont i Comín

Des de Twitter, tant Carles Puigdemont com Toni Comín han lloat la decisió de Sarri de deixar el debat

RedaccióActualitzat

El debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio de cara a les eleccions europpes del 26 de maig ha començat amb sorpresa: el representant de Junts per Catalunya, Aleix Sarri, ha abandonat el plató on es feia el debat, en protesta per l'absència d'Oriol Junqueras i Toni Comín, la presència dels quals ha vetat la Junta Electoral Central:

 

"Jo em dic Aleix Sarri, soc director de campanya de JxCat. Avui, la JEC ha decidit violar els drets de Toni Comín, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i nosaltres considerem que és un fet intolerable. És un fet impropi d'un estat suposadament democràtic. (...) Per aquest motiu no participarem en el debat i, per aquest motiu, ara jo marxaré d'aquest plató, perquè per  a nosaltres el més important és no normalitzar la repressió i demostrar a la JEC, al TC i a l'Estat que no ens rendirem, que no fallarem i que ens en sortirem, i per aquest motiu deixo aquí l'USB de Carles Puigdemont per al seu minut d'or, tal com havíem quedat anteriorment, i procediré a marxar d'aquest plató."

 

Abans de marxar, Sarri ha deixat un USB amb la intervenció final de Carles Puigdemont, cap de llista de Junts per Catalunya.

Ja fora de plató, Sarri ha explicat per què la seva formació ha pres la decisió d'abandonar el debat. El candidat de Junts per Catalunya ha assegurat que, per a ells, "la simple participació en el debat suposa l'acceptació d'una vulneració de drets fonamentals". 

En el debat hi participen Jordi Solé (ERC), Jordi Cañas (Ciutadans), Esteban González Pons (PP), Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (En Comú Podem). En la seva primera intervenció, el representant d'Esquerra també ha posat èmfasi en l'absència de Junqueras i Comín:

"Jo, aquesta nit, no hauria de ser aquí. El qui hauria de ser aquí és Oriol Junqueras, Carles Puigdemont o Toni Comín."

Sobre la marxa de Sarri, el representant del PP ha reclamat que Puigdemont "ha de donar la cara" i ha qualificat el 130è president de la Generalitat com un "especialista a fugir i deixar ERC sola davant del perill":

"L'espectacle que acabem de veure és lamentable i un menyspreu cap als espectadors."

Cañas, per la seva banda, ha celebrat la decisió de la JEC i ha celebrat que no fossin al plató els que van dur a terme el que ha qualificat de "cop d'estat" l'octubre del 2017.

 

 

A la foto de grup que s'han fet els candidats amb el moderador, Xavi Coral, no hi ha volgut participar Sarri, en senyal de protesta per la decisió de la JEC de vetar Comín. 
 

 

La reacció de Puigdemont i Comín

Des de Twitter, Carles Puigdemont ha lloat la decisió de Sarri de deixar el debat perquè -ha dit- "no podem blanquejar la repressió":

En una segona piulada, Puigdemont, des de Brussel·les, ha agraït a Sarri la "defensa de la democràcia amb tots els mitjans":

També des del seu perfil a Twitter, l'exconseller Toni Comín ha assegurat que Sarri ha guanyat el debat per "tenir la determinació de marxar-ne amb dignitat":

 

Les raons de la JEC

La Junta Electoral Central ha al·legat raons tècniques, com ara l'horari o la falta de disponibilitat de la presó de Soto del Real, per prohibir la intervenció de Junqueras. Ho ha fet basant-se en un informe d'Institucions Penitenciàries que argumenta que l'hora a la qual es fa el debat no coincideix amb l'horari de la sala de videoconferències de la presó. Des d'Esquerra denuncien que es vol silenciar el seu candidat.

Davant el veto a Junqueras, el cap de llista de JxCat-Lliures per Europa, Carles Puigdemont, ha decidit que tampoc no hi participaria.

També s'ha negat la participació des de Brussel·les de Toni Comín. TV3 havia disposat un espai en què el candidat podria tenir la referència física d'on serien els altres participants al debat i també seguir en una pantalla el còmput de temps de cada participant.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MOriol JunquerasToni ComínPSCEn comúJxCatERCPPCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut