Susana Díaz ha estat la primera de felicitar Juanma Moreno un cop investit president d'Andalusia
Susana Díaz ha estat la primera de felicitar Juanma Moreno un cop investit president d'Andalusia
Sevilla

PP, Cs i Vox investeixen Juanma Moreno com a nou president d'Andalusia

En el debat d'investidura, Vox avisa que són decisius al govern andalús i que no renuncien als seus principis

RedaccióActualitzat

Juanma Moreno Bonilla, del PP, ja és president de la Junta d'Andalusia. Moreno ha obtingut el suport de la majoria absoluta de la cambra, gràcies als vots dels populars, Ciutadans i Vox.

Per primera vegada a la història, doncs, els populars arriben al capdavant de l'executiu andalús.

Segona sessió del debat d'investidura

Aquest dimecres s'ha fet la segona sessió del ple d'investidura. Abans de la votació ha intervingut l'expresidenta, la socialista Susana Díaz, que a partir d'ara serà la cap de l'oposició.

L'expresidenta i ara cap de l'oposició Susana Díaz intervé en el ple d'investidura

Díaz ha remarcat que Moreno arriba al poder de la mà de l'extrema dreta i ha pronosticat que el canvi serà "a pitjor":

"Suárez va enterrar el franquisme i vostè entrarà al govern amb els seus hereus.

Vostè podrà formar un govern de canvi, però de canvi a pitjor, que se sustentarà en un bloc d'involució, i té la paella pel mànec només amb aquests vots de l'extrema dreta."

El ple s'ha reprès al matí amb l'estrena de Vox. El líder d'aquesta formació a Andalusia, Francisco Serrano, ha assegurat que el canvi no hauria estat possible sense el seu partit:

"Vox ha estat el partit que ha facilitat l'alternativa democràtica i que han reclamat els andalusos. I sí, ho han sentit bé. L'alternativa de-mo-crà-ti-ca, perquè no hi ha democràcia, senyors diputats, allà on no hi ha alternança al govern. (···) Vox és l'eina democràtica que ha posat fi al règim socialista."

Serrano ha dit que són la veu dels andalusos i els espanyols contraris a la immigració il·legal, que qualifiquen d'ideologia de gènere. El portaveu dels ultradretans ha subratllat que no renuncien a les seves propostes.

"Vox, senyor candidat, no renunciarà a cap dels seus plantejaments, inclosa la derogació de les lleis de perspectiva ideològica de gènere."

En aquest sentit, Serrano ha avisat que el seu partit no donarà "un xec en blanc" a Moreno.

 

El líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, durant el discurs (EFE)


El candidat de Vox ha explicat que entren "en aquesta casa amb l'orgull de ser la força política decisiva que ha propiciat el canvi a Andalusia". I no ha estalviat retrets al PP, de qui ha lamentat l'actitud "derrotista, conformista i de resignació" durant els anys de governs socialistes a la comunitat andalusa.

Al torn de rèplica, Juanma Moreno ha defensat la legitimitat de Vox i li ha demanat "encapsular" les discrepàncies amb el PP per centrar-se en els punts de trobada, "que estic convençut que són molts per millorar Andalusia". D'aquesta manera, ha dit, aportarem l'objectiu d'"estabilitat" en aquesta legislatura.


Ciutadans: "Hem de fer-ho bé, senyor Moreno"

Marín es desmarca de les mesures acordades entre el PP i Vox (EFE)


En la seva intervenció, el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, s'ha expressat gairebé amb un to institucional, ficant-se en el paper de més que probable vicepresident andalús:

"Aquest és un acord històric. Hem de fer-ho bé, senyor Moreno. S'obre una esperança dipositada en un govern de 47 escons amb un programa molt clar. Per aconseguir resultats diferents cal fer coses diferents."

Juan Marín ha volgut marcar una ratlla entre el futur govern del PP i Cs i els 12 diputats dels ultradretans de Vox. "Ciutadans només es compromet amb les 90 mesures firmades amb el PP", ha dit el dirigent taronja. Les mesures subscrites entre el PP i Vox s'hauran de negociar com les de qualsevol altre partit, ha reiterat Marín.

En la resposta, Juanma Moreno ha aplaudit la "decisió valenta" de Ciutadans d'integrar-se al seu govern. Ha dit que serà un mandat amb "accions conjuntes" consensuades i ha afirmat que serà un executiu "que tindrà fermesa i credibilitat".


Endavant Andalusia acusa Moreno de formar "un govern dels rics"

Teresa Rodríguez acusa Juanma Moreno de devaluar l'autonomia andalusa amb un govern dissenyat a Madrid (EFE)

 

Endavant Andalusia –que integra entre altres Podem i Esquerra Unida– ha justificat el seu vot negatiu a la investidura de Juanma Moreno. La seva líder, Teresa Rodríguez, ha dit que el candidat popular formarà "un govern dels rics", que "es dirigirà al 0,7% dels andalusos".

Rodríguez s'ha queixat que l'acord entre el PP, Cs i Vox només té en compte uns sectors determinats de la societat andalusa.

"Serà un executiu de les finances, les constructores, les farmacèutiques i els terratinents. Serà un govern de corbates molt grans sobre cors molt petits."

I ha afegit que s'ha negociat a milers de quilòmetres de distància d'Andalusia. És un "tripartit tutelat" pels líders nacionals Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal.

 

El popular Juanma Moreno presidirà el primer govern andalús no socialista (EFE)


Després de la intervenció de tots els grups, el candidat del PP, Juanma Moreno, ha estat elegit president d'Andalusia, amb els vots del seu grup, de Ciutadans i de Vox. Per primer cop en prop de quatre dècades, Andalusia té un president no socialista.

El govern de coalició entre el PP i Cs prendrà possessió dimarts que ve, segons fonts populars. El dia abans se sabran els noms dels consellers. El PP tindrà la presidència i sis conselleries, mentre que Ciutadans ocuparà la vicepresidència i cinc departaments.

Aquest dimarts, en el seu discurs d'investidura, Moreno va dir que governarà "sense complexos ni cordons sanitaris", en referència al diàleg amb Vox.

ARXIVAT A:
AndalusiaPPVoxPSOEUnides PodemCs
Anar al contingut