El pa integral, més sa però amb més impostos
Pa del Forn Codina, a Vilaller

El contrasentit de la fiscalitat del pa: pel més sa, es paga més IVA

El pa amb farina refinada té un IVA del 4%, el pa integral el té del 10%

Xevi MiróActualitzat

Que el pa més saludable tingui un IVA de més del doble que el pa menys recomanable per raons de salut és un error que caldria arreglar. Aquesta és la principal conclusió a què s'ha arribat després de l'estudi "La política fiscal en el pa; la paradoxa espanyola", publicat per tres experts nutricionistes de la Unitat de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili i l'Associació Espanyola de Tècnics Cerealistes.

El problema arrenca del fet que es considera pa comú el pa de farines refinades mentre que el pa amb farines integrals, massa mare o enriquit amb fibres, estan considerats pans especials i, per tant, se'ls aplica l'IVA reduït, del 10%, en comptes de l'IVA superreduït, del 4%. L'IVA del 10% és el que s'aplica a croissants i altres dolços.


Les classes baixes, més afectades pel preu

L'estudi avisa que allà on hi ha els nivells de renda més baixos és on les modificacions de preu afecten més el consum. Per tant, són les classes amb menys poder adquisitiu les que tenen menys accés a una nutrició saludable. La majoria dels països de la Unió Europea no discrimina per diferents menes de pa, només Itàlia té un IVA més alt per als pans que contenen mel, sucre ou i formatge. Anglaterra i Irlanda consideren tot el pa un aliment de primera necessitat i per això hi apliquen un IVA del 0%.

L'estudi posa l'accent en el fet que els pans fets de farines sense refinar ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars, la diabetis del tipus 2 i alguns tipus de càncer com el de còlon; totes aquestes són malalties cròniques no transmissibles. La proposta, que implicaria una disminució en ingressos per part de l'Estat, també acabaria sent beneficiosa des del punt de vista econòmic, ja que una reducció en malalties cròniques implica menys despesa sanitària.

Per fer aquest canvi en la legislació, el que caldria és canviar la denominació de pa comú i pa especial. Aquest ja és un debat que es va obrir fa poc menys d'un any quan es va publicar el Reial decret de la norma de la qualitat del pa", el maig del 2018.

Des del 2012 que el pa sense gluten també té un IVA superreduït del 4%, sempre que estigui fet amb farina refinada. Si el pa sense gluten està fet amb farines integrals, també tindrà un IVA del 10%.

 

Altres aliments sans i cars

L'estudi demana al govern que faci una política fiscal relacionada amb la salut i no només amb els interessos recaptatoris, seguint la línia de l'import sobre les begudes ensucrades que s'aplica a Catalunya des del 2017. Segons el mateix estudi, l'oli d'oliva també estaria dins d'aquest grup d'aliments dels quals estaria bé reduir l'IVA, ja que ara mateix s'està pagant un 10%. Pel que fa a llegums i vegetals, només s'aplica el 4% en el cas que estiguin crus. Si són cuits, se'ls aplica el 10%. La pasta integral també té un IVA d'un 10%, mentre que la refinada en té un del 4%.

Notícia relacionada: L'impost sobre les begudes ensucrades aconsegueix reduir-ne el consum

 

ARXIVAT A:
SalutGastronomia
Anar al contingut