Madrid

Detenen a Veneçuela al membre d'ETA, Asier Guridi Zaloña, fugit des del 2001

Es trobava fugit des del 2001 per la seva relació amb EKIN, formació considerada hereva de la il·legalitzada KAS. Interior diu que la detenció és "una fita" en la cooperació antiterrorista internacional, ja que és la primera vegada que col·laboren diversos estats de la Unió Europea i Iberoamèrica en la lluita contra l'organització.

RedaccióActualitzat
Agents del Servei Bolivarià d'Intel·ligència, en col·laboració amb la Policia Nacional i la Subdirecció Antiterrorista de la Policia Judicial francesa, han detingut aquest divendres a Veneçuela el membre d'ETA, Asier Guridi Zaloña, fugit des del 2001 per la seva relació amb EKIN, formació avui dissolta, considerada hereva de la il·legalitzada KAS.
 
El ministeri de l'Interior, mitjançant un comunicat, ha dit que la detenció és una "fita" en la cooperació antiterrorista internacional, ja que és la primera vegada que col·laboren diversos estats de la Unió Europea i Iberoamèrica en la lluita contra ETA, "servint com a marc de referència per a futures operacions contra l'organització terrorista".
 
La presència del detingut a Veneçuela, sota una identitat falsa, respon, segons Interior, "a l'estratègia de deslocalització dissenyada per la direcció de l'organització terrorista ETA, mitjançant la qual els seus militants es distribueixen per tercers països com a conseqüència de la pressió policial a la qual estan sotmesos a Espanya i França".
 
Guridi es trobava fugit des del 2001, després de la desarticulació del comando legal "Xoxua". El seu nom va aparèixer en un llistat d'individus relacionats amb l'organització independentista EKIN que havia estat intervingut als membres del comando. Nascut a Oñate (Guipúscoa) el 1969, Guridi va estar empresonat entre el 1992 i el 1997.

Sortu exigeix ​​el reconeixement de torturats i morts d'ETA

Precisament aquest divendres, el portaveu de Sortu, Pernando Barrena, ha exigit el reconeixement com a "víctimes" dels membres d'ETA morts, els detinguts que van denunciar tortures o els que van morir a comissaria, com va passar fa 20 anys amb Gurutze Iantzi i Xabier Galparsoro.

Barrena ha fet aquesta reivindicació en un acte celebrat a Urnieta (Guipúscoa) en homenatge a Gurutze Iantzi, exregidora d'Herri Batasuna que va morir fa vint anys per causes naturals, segons va informar el govern espanyol, quan era traslladada a un hospital des dels calabossos de Tres Cantos (Madrid), on estava detinguda per la seva presumpta vinculació amb ETA.
Anar al contingut