Troben amagades a Itàlia 29 milions de vacunes d'AstraZeneca
El descobriment de les vacunes d'AstraZeneca s'ha fet arran d'una investigació promoguda per la Comissió Europea

Troben amagades a Itàlia 29 milions de vacunes d'AstraZeneca

Són gairebé el doble de les enviades fins ara a la UE, que sospita que estarien destinades al Regne Unit

RedaccióActualitzat

Les autoritats italianes han trobat 29 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca en una planta de la farmacèutica Catalent Pharma, a Anagni, a prop de Roma.

Segons ha avançat el diari italià La Stampa, el descobriment d'aquestes vacunes ocultes s'ha fet arran d'una investigació oberta a instàncies de la Comissió Europea, que sospita que estaven a punt per ser exportades, la majoria al Regne Unit.

Fonts italianes de la investigació, però, han reaccionat a la informació assegurant que estaven destinades a ser exportades a Bèlgica. Astrazeneca ha negat que les vacunes fossin per el Regne Unit i ha assegurat que dels 29 milions de dosis, 16 milions són per a la Unió Europea (UE) i 13 milions, per a la plataforma COVAX.


Una investigació que va començar als Països Baixos

La investigació que ha portat fins a la planta de Catalent va començar a 1.700 quilòmetres de distància, a Leiden, als Països Baixos, en una de les dues plantes de la Unió Europea (UE) on es fabrica la vacuna d'AstraZeneca.

El comissari europeu de Mercat interior, Thierry Breton, va visitar aquesta instal·lació, que està gestionada per Halix, una empresa que encara no té autorització de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i que, per tant, no pot lliurar dosis a països de la UE.

Sí que pot exportar-ne, en canvi, a països com el Regne Unit, que ja n'hauria importat des dels Països Baixos.

Arran de la manca de concreció per part de Halix sobre què feien amb les dosis produïdes a Leiden, la Comissió Europea va obrir la investigació que ha portat fins a Itàlia, on les vacunes són col·locades en vials per a la seva distribució.


Gairebé el doble de les rebudes

Ara per ara, els 29 milions de dosis estan bloquejades. Se sospita que la major part l'ha produït Halix.

Per a la Unió Europea, aquesta xifra gairebé duplica la quantitat de vacunes d'AstraZeneca (16,6 milions) rebudes fins ara.

Durant aquest primer trimestre del 2021, AstraZeneca s'ha compromès a fer-ne arribar 30 milions, en comptes dels 80 milions compromesos d'entrada.

Des del Regne Unit, en canvi, s'assegura que aquesta és una quantitat "imprescindible per garantir la segona dosi a gairebé 15 milions de ciutadans".

La descoberta de les vacunes d'AstraZeneca ocultes a Itàlia arriba gairebé tres setmanes després que Itàlia en bloquegés 250.000 d'envasades a Agnani que havien de sortir cap a Austràlia amb l'argument que la farmacèutica no havia complert els seus compromisos amb la UE.

Dies més tard, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar que bloquejaria les exportacions de vacunes si AstraZeneca no complia els compromisos amb la UE.


UE: "AstraZeneca, molt lluny del compromís"

Aquest dimecres, precisament, la Comissió Europea ha presentat una modificació del mecanisme de control de les exportacions, orientat a controlar la sortida de vacunes.

Una modificació que passa per tenir en compte els principis de reciprocitat i de proporcionalitat a l'hora d'autoritzar o no l'exportació de vacunes produïdes a la UE.

Així, si fins ara només es tenia en compte si l'exportació afectava el compromís de subministrament adquirit amb la UE, a partir d'ara també es mirarà fins a quin punt el país destinatari també exporta vacunes a la UE (reciprocitat) i quina és la proporció de població vacunada en aquest país i la situació epidemiològica (proporcionalitat).

El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha assegurat que el mecanisme no està pensat per a cap país en concret, però sembla evident que servirà per evitar exportacions de vacunes al Regne Unit, que no n'exporta a la UE i que ja ha administrat almenys una dosi de vacuna a la meitat de la població adulta.

En la roda de premsa de presentació d'aquest nou mecanisme, i preguntat per les dosis trobades a Itàlia, ha respost que correspon a AstraZeneca aclarir quines intencions tenia amb aquestes vacunes.

A més, ha volgut remarcar que "AstraZeneca està molt lluny del compromís contractual" amb la UE.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut