Personal sanitari mostra una vacuna d'AstraZeneca a Itàlia (Reuters/Remo Casilli)

Itàlia veta l'exportació de vacunes d'AstraZeneca pels incompliments de la companyia

És el primer país a aplicar, amb el vistiplau de la Comissió Europea, aquest mecanisme de control, i impedeix l'enviament de 250.000 dosis a Austràlia

Actualitzat

Itàlia bloqueja l'exportació de vacunes d'AstraZeneca a Austràlia. Ho fa d'acord amb el nou sistema europeu que obliga les farmacèutiques a informar el país on les produeixen sobre les exportacions que volen fer. Aquest mecanisme de bloqueig permet aturar les exportacions si les farmacèutiques no compleixen les obligacions acordades amb Brussel·les. La Comissió Europea ha donat el vistiplau perquè les dosis bloquejades es quedin a la Unió.

Itàlia es converteix així en el primer país dels Vint-i-set que aplica el nou procediment de transparència europeu. La Unió va establir aquest mecanisme de control sobre les exportacions després dels endarreriments de les farmacèutiques en l'entrega de les dosis compromeses i per garantir que en tindrà prou per immunitzar la població i assolir l'objectiu d'haver-ne vacunat un 70% a finals d'estiu.

 

Es tracta d'una partida de 250.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca produïdes a Itàlia i que la farmacèutica havia venut al govern australià. Roma s'ha oposat a l'enviament i l'executiu comunitari li ha donat la raó.

Austràlia és "menys vulnerable"

El govern australià ha demanat aquest divendres a la Comissió Europea que revisi la decisió, segons el ministre de Sanitat australià, Greg Hunt, que ha afegit que "la vacunació continuarà sense problemes" en aquest país.

El govern italià va explicar dijous que aquesta decisió respon a l'escassetat de vacunes a la Unió Europea i a Itàlia, al retard dels subministraments de la companyia i al fet que s'estima que Austràlia és un país "no vulnerable" a la Covid.

Campanya de vacunació italiana (Reuters/Remo Casilli)

El ministre de Finances australià, Simon Birmingham, reconeix que la decisió italiana recorda la "desesperació" que hi ha en altres parts del món "en comparació amb la bona posició en què ens trobem a Austràlia". El país ha registrat 29.000 casos de coronavirus i 909 defuncions. Actualment s'hi detecten casos d'infecció aïllats entre persones que han tornat de l'exterior. El govern espera vacunar de manera voluntària i gratuïta tota la població abans del novembre per poder reobrir les fronteres.

Aliança entre Àustria, Dinamarca i Israel

Al marge de la UE, Àustria, Dinamarca i Israel han escenificat una aliança per investigar i desenvolupar vacunes. Israel és el líder mundial en vacunació.

Acte de l'acord entre Àustria, Israel i Dinamarca per desenvolupar vacunes (Reuters/Olivier Fitoussi)

Austríacs i danesos no abandonen la via europea, però busquen camins paral·lels per afrontar el repte. I ho fan amb el país que lidera la vacunació al món: Israel. Dels 9 milions d'habitants que té, prop de 5 ja han estat vacunats amb la primera dosi, i 3,5, amb la segona. La reunió s'ha fet a Jerusalem, a nivell de primers ministres, amb l'objectiu de crear un fons comú d'investigació i desenvolupament, i considerar la possibilitat d'una inversió conjunta per produir vacunes.

D'altra banda, l'Agència Europea de Medicaments ha començat l'avaluació de la vacuna russa Sputnik, si compleix els estàndards europeus de seguretat i eficàcia, un pas previ per a l'autorització. Ho fa per la via ràpida davant la pressió d'alguns països de l'Est d'Europa. Alguns estats membres, com Hongria i Eslovàquia, ja l'han adquirida, sense esperar l'autorització de l'EMA. Un estudi publicat a la revista científica The Lancet assegura que la Sputnik té una eficàcia del 92%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesItàliaUnió EuropeaComissió Europea
Anar al contingut