Protesta a Istanbul per denunciar la repre
Protesta a Istanbul per denunciar la repressió a l'Iran (Reuters/Dilara Senkaya)

Denuncien la mort d'una iraniana de 16 anys per no cantar un himne del règim a l'institut

Asra Panahi va morir suposadament pels cops que va rebre de la policia, tot i que les autoritats i un familiar seu ho neguen. Segons HRW, ja hi hauria 27 menors morts per la repressió de les protestes

La força opressora del règim iranià s'ha cobrat la vida d'una altra noia, una estudiant de 16 anys que es va negar a cantar un himne del règim, segons han denunciat els sindicats de mestres del país.

El consell coordinador d'aquestes unions ha informat des d'un canal de Telegram que Asra Panahi, una noia de la minoria ètnica àzeri, va morir la setmana passada pels cops que va rebre de la policia.

"La protesta civil és un dret de tots els ciutadans i estudiants", diu el comunicat, en què condemnen el "tracte violent i inhumà i la repressió de les protestes civils".

Es van resistir a cantar a favor de Khamenei

Dijous passat els agents van irrompre a l'institut d'Ardabil, al nord del país, on hi havia la jove, i van reclamar a un grup de noies que cantessin una cançó que venera el líder suprem de la revolució islàmica, l'aiatol·là Ali Khamenei.

Davant la negativa de les estudiants, que van començar a cridar "Dones, vida, llibertat", les forces de seguretat van començar a pegar-los. Algunes van quedar detingudes i a d'altres les van traslladar a l'hospital. L'endemà, divendres, es va informar que la noia havia mort arran de les ferides.


El règim ho desmenteix

Les autoritats, però, ho neguen, i les agències de notícies oficials van difondre dissabte una entrevista amb l'oncle de la menor que deia que havia mort a causa d'una malaltia cardíaca congènita.

També en el cas de Mahsa Amini, el que va instigar l'onada de protestes que sacseja el país, el règim va atribuir la mort a un problema de salut previ de la noia.

Les dones han liderat la revolta als carrers de l'Iran i les últimes setmanes s'han intensificat als instituts.

Als carrers d'Ardabil hi ha hagut mobilitzacions en protesta per la mort d'Asra Panahi.

Més de 200 morts en les protestes, 27 dels quals menors

El règim continua aplicant mà dura contra els manifestants. Segons l'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo, la repressió de les protestes ha causat la mort d'almenys 215 persones, 27 de les quals menors.

L'organització ha denunciat els atacs i la repressió en centres escolars:

"La violència temerària estatal dirigida fins i tot contra nens i presoners, juntament amb la falsa narrativa presentada per oficials de la República Islàmica, fa més crucial que mai que la comunitat internacional estableixi un mecanisme independent sota la supervisió de la l'ONU".

L'ONU ha xifrat en 23 els menors que han mort assassinats en les protestes, tant per pallisses com per trets amb munició real o perdigons. I ha dit que té constància que la policia ha detingut tant menors com mestres.

De fet, el mateix Ministeri d'Educació iranià va confirmar fa uns dies que havia enviat nens a centres de tractament psicològic després de ser detinguts en les protestes.

Fa més d'un mes que van començar les mobilitzacions, i des d'aleshores hi ha hagut "detencions massives", diu l'ONU, de defensors dels drets humans, periodistes, estudiants, artistes o qualsevol que es pugui percebre com a opositor al règim.

A molts els van enviar a la presó d'Evin, a Teheran, on dissabte un gran incendi va causar la mort d'almenys vuit interns i ferides a més de seixanta. Les circumstàncies no queden clares, considera l'ONU, que ha denunciat que s'hagin mantingut presos i incomunicats o sense advocat. També ha denunciat condicions de tortura i negligència mèdica.

 

Anar al contingut