Arantxa Sánchez Vicario i Josep Santacana en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Demanen 4 anys de presó per a Arantxa Sánchez Vicario per amagar béns i no pagar deutes

La fiscalia acusa l'extenista i el seu exmarit d'alçament de béns i demana que se'ls imposi una multa de 8.640 euros i una indemnització al banc de 6,17 milions d'euros

Virginia Arqué NuenoActualitzat

Quatre anys de presó. És la petició de la fiscalia contra l'extenista Arantxa Sánchez Vicario i el seu exmarit, Josep Santacana, per no pagar els deutes fiscals i bancaris i amagar el seu patrimoni, de forma deliberada, perquè no els embarguessin ni comptes ni propietats "i amb ànim d'un enriquiment il·lícit".

La fiscalia els acusa d'un delicte d'alçament de béns o d'insolvència punible i demana, a més, que se'ls imposi una multa de 8.640 euros i una indemnització al banc de 6,17 milions d'euros.


Més de 10 anys de litigis

L'origen del cas es remunta a fa més de 10 anys. Segons la investigació que s'acaba de tancar, l'esportista i Josep Santacana, que llavors era el seu marit, haurien fet servir una xarxa d'empreses i testaferros per buidar els seus comptes i canviar de nom les seves propietats (fins a una vintena d'habitatges, locals, terrenys i places d'aparcament per tot Catalunya) per no fer front a una sentència de l'any 2014 que els condemnava a pagar 7,5 milions d'euros per un deute amb Hisenda pagat pel Banc de Luxemburg.

L'any 2010, una entitat bancària espanyola va avalar un deute d'Arantxa Sánchez Vicario amb l'Agència Tributària per un valor superior als 5 milions d'euros. El banc el va pagar amb els diners rebuts d'una altra entitat bancària, en aquest cas estrangera, el Banc de Luxemburg, a qui la parella va demanar els diners, uns diners que mai no va tornar.

L'any 2011, el Banc de Luxemburg va portar el matrimoni a judici. La sentència per aquest cas, dictada l'any 2013 però executada el 2014, obligava Sánchez Vicario i Santacana a pagar un deute de 7,5 milions d'euros, interessos inclosos, uns diners que la parella ja hauria desviat i fet desaparèixer, segons la investigació.

El ministeri fiscal assegura, en el seu escrit, que per evitar l'embargament de comptes i propietats Arantxa Sánchez Vicario i Josep Santacana, juntament amb cinc persones més, van idear un pla per descapitalitzar-se i frustrar l'execució de la sentència.


Un pla ideat per Santacana

Seguint les instruccions de Santacana, van buidar tots els comptes bancaris i van fer desaparèixer tots els diners que l'extenista hauria cobrat en procediments judicials contra els seus pares i altres persones, de part de mitjans de comunicació (alguns rebuts de forma opaca, segons la investigació) o en concepte de drets d'autor d'un llibre del 2010.

El matrimoni també va traspassar una vintena d'habitatges, places d'aparcament, terrenys i locals situats a Bellver de Cerdanya, Sant Feliu de Guíxols, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Sitges, Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Premià de Mar o Formentera, que van passar a una societat uruguaiana.

Els altres cinc investigats haurien actuat com a testaferros o mitjancers en aquestes societats i haurien facilitat el traspàs de les propietats a altres empreses fora d'Espanya.

Per tot això, la fiscalia demana quatre anys de presó i 8.640 euros de multa per a l'extenista i el seu marit per alçament de béns i insolvència punible, tres anys i mig de presó i 7.560 euros de multa per a quatre investigats més com a cooperadors necessaris i dos anys i nou mesos de presó i 7.200 euros de multa per al cinquè investigat.

A més, Sánchez Vicario i la seva parella hauran d'indemnitzar conjuntament el banc amb 6,17 milions d'euros. Els altres cinc acusats hauran d'indemnitzar l'entitat bancària amb un total de 12,3 milions d'euros i les set empreses relacionades amb els fets hauran d'abonar també al banc, en concepte d'indemnització, 11 milions d'euros més com a responsables civils subsidiàries.

Guanyadora de quatre Grand Slams i present en cinc Jocs Olímpics, Arantxa Sánchez Vicario va parlar de la seva trajectòria esportiva -i dels conflictes familiars viscuts- fa dos anys al programa "Quan s'apaguen els llums", de TV3.

ARXIVAT A:
Frau fiscalEsports
Anar al contingut