Joan Carles saluda des del Bribón (EFE/Lavandeira Jr)

De "lladre" a "visca el rei": crits a Joan Carles en sortir a navegar a Sanxenxo

Amb una causa oberta encara a Londres, aquest és el tercer retorn a Espanya del rei emèrit

RedaccióActualitzat

El rei emèrit s'ha deixat veure aquest dijous al port esportiu de Sanxenxo (Pontevedra), per sortir a navegar a bord del Bribón. 

Allà, desenes de persones l'han rebut amb aplaudiments i amb proclames de "visca el rei". Però també s'han sentit crits de "lladre" entre els concentrats. 

 

És el tercer retorn a Espanya de Joan Carles de Borbó, des que l'agost de fa tres anys va marxar per instal·lar-se a Abu Dhabi, la capital dels Emirats Àrabs Units.

El rei emèrit va arribar dimecres a Vigo, a Galícia, en un avió privat i, com en les dues vegades anteriors, s'allotjarà a casa del seu amic Pedro Campos, president del Club Nàutic Sanxenxo.

El rei emèrit arribant al port de Sanxenxo (José Oliva / Europa Press)

Es dona la circumstància que aquest tercer desplaçament a Espanya té lloc pocs dies després de les eleccions generals anticipades, però la previsió inicial era fer-lo al juny, en plena precampanya. Aleshores, però, el mal temps va obligar a ajornar la regata, que finalment es disputa ara.


Causa oberta al Regne Unit

En relació amb les eleccions, fa deu dies el rei emèrit va desmentir els rumors que apuntaven que tenia pensat tornar a Espanya per quedar-s'hi si el candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, aconseguia ser investit president del govern.

Ara mateix, Joan Carles I no té cap causa oberta a Espanya, després que la Fiscalia les arxivés totes, però sí al Regne Unit, arran d'una denúncia de la seva antiga amiga íntima Corinna Larsen, que l'acusa d'assetjar-la i espiar-la. La causa britànica ha quedat molt reduïda, però, en considerar el Tribunal d'Apel·lacions que l'emèrit té immunitat fins que va abdicar.

Joan Carles I durant la segona visita a Sanxenxo, aquest abril (Europa Press/Gustavo de la Paz)

"Explicacions de què?"

En aquesta tercera estada de Joan Carles, s'espera que mantingui la mateixa discreció de la segona visita, fa tres mesos, a l'abril, que va contrastar amb la clara voluntat d'exposar-se públicament mostrada durant el primer retorn a Espanya, el maig del 2022, quan feia gairebé dos anys que residia a l'estranger.

Exterior de la casa de Pedro Campos on Joan Carles I s'allotja a Sanxenxo (Europa Press/Elena Fernández)

Va ser aleshores quan, a la pregunta d'un periodista de si pensava donar explicacions, l'emèrit va respondre: "Explicacions de què?"

Des de La Moncloa es va valorar llavors que el monarca havia "perdut l'ocasió de donar explicacions" sobre diversos afers que investigava la justícia, relacionats amb l'origen dubtós de part del seu patrimoni.

Joan Carles I baixa d'un avió a Vitòria l'endemà de la segona visita a Sanxenxo (Europa Press/Pablo González)

Aquella primera visita va acabar amb una trobada discreta a La Zarzuela amb el seu fill, Felip VI, de la qual no va transcendir cap imatge, després de la qual la Casa del Rei va emetre un comunicat recordant a Joan Carles I que s'havia compromès a mantenir "la màxima privacitat possible" en els desplaçaments a Espanya.

Després d'aquella trobada a La Zarzuela el maig del 2022, pare i fill han coincidit --també amb la reina Sofia-- en dues ocasions a l'estranger, en el funeral d'Elisabet II, al setembre, i en el funeral de Constantí de Grècia, germà de la reina Sofia, aquest gener.

Joan Carles I en l'entrega de premis d'una regata a Sanxenxo, el maig de l'any passat (Europa Press/Raúl Terrel)
ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola
Anar al contingut