Joan Carles I torna per segon cop a Espanya, sense gairebé cap maldecap judicial

Un any després, el rei emèrit torna a Sanxenxo per participar en una regata, amb un horitzó encara més tranquil després que s'hagin arxivat les tres investigacions obertes contra ell al Tribunal Suprem

Marta Viladot SantalóActualitzat

El rei emèrit, Joan Carles I, ja és a Galícia, gairebé un any després de la seva última visita a Espanya, el maig del 2022. El seu avió, un vol privat procedent de Londres, on el monarca havia anat a veure el partit entre el Chelsea i el Reial Madrid d'aquest dimarts, ha aterrat a Vigo a quarts de dues del migdia.

El rei emèrit torna a Sanxenxo per participar amb el seu vaixell, el Bribón, en una regata del campionat espanyol de vela que se celebra aquest cap de setmana i ho fa amb un horitzó judicial que ha quedat pràcticament esvaït, després que s'hagin arxivat les tres investigacions obertes contra ell al Tribunal Suprem.

L'única causa que encara té oberta és la de Londres per la demanda interposada per Corinna Larsen.

L'emèrit va assistir, aquest dimarts, al partit entre el Chelsea i el Reial Madrid, a Londres (Reuters/Matthew Childs)

Les tres grans causes contra ell, arxivades

El gran moment per al rei Joan Carles va ser quan la fiscalia anticorrupció va arxivar les tres grans causes que investigava al Tribunal Suprem: la de la comissió per la construcció de l'AVE a la Meca, l'ús de targetes opaques i el trust de l'illa de Jersey.

La fiscalia va constatar conductes irregulars que podien haver comportat almenys delictes fiscals i de blanqueig. Però, o bé per la prescripció dels delictes o per la immunitat que tenia Joan Carles fins a la seva abdicació el 2014, les tres investigacions al Suprem van quedar arxivades.

Era el març de l'any passat. Dos mesos després de l'arxiu, el rei emèrit va viatjar a Sanxenxo, en la seva primera visita a Espanya des que hi va fugir l'agost del 2020 per instal·lar-se a Abu Dhabi.

Joan Carles I té intenció de participar en una regata amb el seu vaixell, el Bribón (EFE/Lavandeira jr)

També té certa immunitat a Londres

A Londres, la immunitat de Joan Carles fins al 2014 també el protegeix d'algunes de les acusacions principals. No es revisarà la visita suposadament amenaçant que li va fer el llavors director del CNI, Félix Sanz Roldán, ni la presumpta intrusió d'agents del CNI en el despatx de Corina Larsen a Mònaco.

Tampoc els 65 milions de dòlars del suposat regal saudita que l'emèrit va fer a la seva antiga amant. Això és així perquè els advocats de l'emèrit van aconseguir una victòria parcial quan el Tribunal d'Apel·lació d'Anglaterra i Gal·les va tombar el criteri d'un primer magistrat i va considerar que els actes previs a l'abdicació estan protegits per la immunitat i no poden ser jutjats en territori britànic.

Corinna Larsen sortint dels jutjats de Londres, el maig passat

Encara sense data de judici

La presentació de recursos per part de la defensa ha anat endarrerint la causa, i el judici pel presumpte assetjament, que s'havia calculat per a mitjans d'aquest any, podria haver d'esperar fins al 2024.

Mentrestant, el rei emèrit continua amb la seva vida a Abu Dhabi, on s'ha retratat recentment amb la seva filla gran i el seu net Froilán, que també ha anat a viure als Emirats Àrabs.

El rei emèrit, amb la seva filla Elena i el seu net Froilán, a Abu Dhabi (EPTV/65YMÁS.COM)

Tots tres es van fer la foto el Diumenge de Resurrecció, mentre a la premsa del cor s'ha rumorejat en els últims dies que Victòria de Marichalar, la influencer germana de Froilán, també es podria estar plantejant anar a viure amb l'avi.

 

ARXIVAT A:
JudicialCasa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut