Contenidors al port preparats per ser traslladats als vaixells
Catalunya és la comunitat que exporta més (ACN/ Aina Martí)

Catalunya bat el rècord històric d'exportacions el 2021 tot i la covid

L'any passat, tot i la pandèmia, va ser un molt bon any per a les exportacions a Catalunya. No només es van recuperar els nivells del 2019, sinó que es van superar

Els principals sectors exportadors de Catalunya van disparar les vendes a l'exterior i les exportacions van marcar un rècord històric, en enfilar-se un 21,5% fins als 80.500 milions d'euros, superant les xifres prepandèmia. Els productes químics com plàstics i medicaments són els que més s'exporten.

Prenen rellevància aquest any les vendes de vacunes i els seus components farmacèutics. El segueixen les vendes a fora de béns d'equipament i maquinària, que són les que més van créixer. En tercer lloc, van créixer les exportacions a l'alimentació. En canvi, el sector de l'automòbil va patir la falta de xips i no va poder recuperar els nivells d'abans de la pandèmia.

A l'altre costat de la balança, les importacions es van disparar per la dependència energètica de l'exterior i l'encariment dels preus de l'energia. I això va fer tancar l'any amb un saldo comercial negatiu.

Catalunya és la comunitat que exporta més, representa una quarta part de les exportacions del conjunt de l'Estat. En total, les exportacions espanyoles van enfilar-se un 21,2?%, per sobre de la mitjana europea, i van superar per primera vegada els 300.000 milions d'euros.

El seu principal mercat és la Unió Europea, però les importacions encara van enfilar-se més i van deixar gairebé el doble de dèficit comercial que l'any anterior.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha ressaltat que aquestes xifres són les més altes de la sèrie històrica i que l'increment de les exportacions catalanes es va situar per sobre de la mitjana de la zona euro, que va ser del 17,7%.

Torrent ha destacat que aquestes dades posen de manifest la "resiliència i la robustesa" de l'economia catalana i del seu teixit empresarial per afrontar moments "molt complicats", ja que s'han aconseguit malgrat el context de pandèmia i de crisi de subministraments.

 
 
ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut