Manifestants de Tsunami Democràtic en el tall de la frontera del 12 de novembre del 2019 (ACN / Gerard Vilà)
Manifestants de Tsunami Democràtic en el tall de la frontera del 12 de novembre del 2019 (ACN / Gerard Vilà)

Cas Volhov: Fiscalia s'oposa a enviar a l'Audiència Nacional la part sobre Tsunami

El ministeri públic creu que no està justificat el trasllat de la part de la investigació relacionada amb Tsunami Democràtic

La Fiscalia no veu fonament jurídic per enviar a l'Audiència Nacional la part del cas Volhov relacionada amb Tsunami Democràtic. Una de les investigades en la causa va presentar un recurs contra la decisió del jutge que pilotava el cas a Barcelona d'enviar-lo cap a Madrid.

A l'Audiència Nacional, la causa sobre Tsunami Democràtic es va començar a investigar per un delicte de terrorisme. En el cas Volhov, però, els fets relacionats amb Tsunami s'investiguen per desordres públics. És per això que aquesta investigada argumenta que no s'ha d'investigar a l'Audiència Nacional, sinó que pot continuar en un jutjat ordinari.

La Fiscalia li dona la raó i afirma que el jutge no ha justificat jurídicament el trasllat a Madrid ni ha respectat el dret a la tutela judicial efectiva dels investigats, entre els quals hi ha Xavier Vendrell, David Madí, Oriol Soler i Josep Lluís Alay. El mes de juny passat, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona va traspassar a l'Audiència Nacional la part del cas que fa referència a Tsunami Democràtic.

Cartells de Tsunami Democràtic, en el partit Barça-Madrid de la tardor de 2019
Cartells de Tsunami Democràtic en el partit Barça-Madrid de la tardor del 2019 (ACN)


"Hi manca la més mínima motivació fàctica i jurídica"

En el seu escrit, el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado conclou que a la interlocutòria en què el jutge Joaquín Aguirre s'inhibia de les investigacions sobre Tsunami Democràtic hi "manca la més mínima motivació fàctica i jurídica" perquè no relata la qualificació jurídica ni els fets atribuïts als investigats.

Considera que s'han "vulnerat" els drets a la tutela judicial efectiva dels investigats, i que això els ha produït "indefensió". El fiscal insta el jutge a declarar la nul·litat de la interlocutòria d'inhibició i a dictar una altra resolució "que satisfaci el dret de les parts a conèixer els fonaments bàsics" que el condueixen a declinar la competència sobre Tsunami Democràtic.

Segons el fiscal, ni el jutge de Barcelona ha justificat per què trasllada una part de la causa a Madrid, ni l'Audiència Nacional ha explicat per què l'accepta.


Una operació contra el finançament del procés

El 21 d'octubre de l'any passat, la Guàrdia Civil va detenir 21 persones en el marc d'una suposada trama de finançament irregular del procés mitjançant el desviament de fons públics. Als detinguts, que van quedar en llibertat amb càrrecs al cap d'uns dies, se'ls investiga pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i blanqueig de capitals.

En la interlocutòria, el jutge vinculava els detinguts amb el desviament de fons públics per finançar l'estructura de l'expresident Carles Puigdemont a Bèlgica. També els relacionava amb les mobilitzacions de Tsunami Democràtic i amb "estratègies de desestabilització" amb col·laboracions russes.


De fet, arran de les escoltes telefòniques efectuades per la Guàrdia Civil durant l'any i mig que la causa va ser secreta, el jutge va considerar acreditat que Xavier Vendrell va dur a terme una activitat de "direcció i participació directa" a Tsunami Democràtic.

Segons el magistrat, aquesta activitat directiva es demostra en algunes de les afirmacions intervingudes, com "ja enviaré gent per protegir plaça Urquinaona" o "hem muntat un escenari a l'autopista".

En la part de la causa enviada a l'Audiència Nacional, el jutge també hi va incloure les indagacions sobre vincles de Tsunami Democràtic amb l'historiador Josep Lluís Alay, responsable de l'oficina de Carles Puigdemont i home de confiança del president de la Generalitat entre 2016 i 2017.

ARXIVAT A:
Tsunami DemocràticAudiència NacionalTSJC
Anar al contingut