Què diu la interlocutòria Volhov? De Waterloo a Rússia passant pel Tsunami
Registre al domicili d'Oriol Soler a Igualada, ara fa un any (EFE/Susanna Sáez)

Què diu la interlocutòria Volhov? De Waterloo a Rússia passant pel Tsunami

Dels 21 detinguts en queden 9 a les dependències de la Guàrdia Civil i es preveu que declarin divendres davant del jutge

Actualitzat

Dels 21 detinguts aquest dimecres per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Volhov contra el finançamente del procés, en queden 9 que han passat la nit a les dependències de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. Es preveu que aquest divendres passin a disposició judicial. A la resta els han posat en llibertat.

Entre els detinguts hi ha polítics, empresaris i persones pròximes a Esquerra i Junts per Catalunya o directament vinculades a Carles Puigdemont. Entre els més rellevants hi ha l'editor Oriol Soler, l'exconseller Xavier Vendrell o l'home de confiança d'Artur Mas, David Madí. Tots tres haurien format part de l'anomenat "estat major" per preparar l'1 d'octubre. També està detingut Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes. Els directors generals d'Ensenyament Josep Gonzàlez-Cambray i Pilar Contreras han sortit en llibertat aquesta matinada després de declarar voluntàriament. El director de l'oficina de l'expresident Puigdemont a Barcelona, Josep Lluís Alay, va quedar en llibertat amb càrrecs.

El jutge vincula els detinguts amb el desviament de fons públics per finançar l'estructura de Puigdemont a Bèlgica, i acaba relacionant-los amb les mobilitzacions de Tsunami Democràtic i amb "estratègies de desestabilització" amb col·laboracions russes. Se'ls investiga per presumptes delictes de malversació de fons públics, blanqueig de capitals, prevaricació, tràfic d'influències, desordres públics i suborns.

Però quins són els arguments que recull la interlocutòria del magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, contra els principals detinguts?

Oriol Soler

A Oriol Soler, empresari de la cultura i situat en l'òrbita d'ERC, la Guàrdia Civil l'acusa d'haver participat en una reunió, prèvia al referèndum, per organitzar una estratègia de desinformació i desestabilització a nivell internacional. Una tesi en la qual se'l relaciona amb Julian Assange i Edward Snowden, mitjans de comunicació i el govern de Rússia.

"El grup rus volia participar en els temes de comunicació que estaven realitzant Xavier Vendrell, David Madí i Jaume Roures."

En la interlocutòria, la Guàrdia Civil considera que Soler és persona de confiança i està a les ordres de Vendrell i se l'acusa de malversació i desordres públics. Tots dos estarien al darrere de les mobilitzacions de Tsunami Democràtic.


David Madí

A David Madí, el jutge li atribueix suposats intents de tràfic d'influències gràcies als seus contactes polítics, tot i que cap hauria fructificat. Segons la interlocutòria, s'hauria reunit amb el conseller de Territori, Damià Calvet, per intentar entrar al mercat de les VTC. També hauria parlat amb alts càrrecs de la Generalitat, com Brauli Duart, secretari general d'Interior, per intentat obtenir rèdit de la crisi sanitària, i hauria contactat amb l'Agència Catalana de l'Aigua perquè es fes un concurs sobre la detecció de Covid a l'aigua. El jutge també diu que Madí podria saber qui lidera Tsunami Democràtic.

Xavier Vendrell

Pel que fa a Xavier Vendrell, el jutge hi veu participació directa en les accions de Tsunami Democràtic. També considera que l'exconseller d'Esquerra era al darrere de la creació d'una unitat clandestina als Mossos d'Esquadra sobre contraespionatge i d'una plataforma de moneda digital que permetria eludir el control de l'estat espanyol en els moviments de capital. En aquest punt haurien buscat el suport de Rússia. El jutge sospita que Vendrell va fer servir els seus contactes amb membres del govern per als seus negocis, vinculats al tractament de residus municipals, els laboratoris de biomecànica i fins i tot la fabricació de proves de Covid.

 

Oriol Soler by Moderador Noticies Web on Scribd

David Madí by Moderador Noticies Web on Scribd

Xavier Vendrell by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicialGuàrdia CivilTsunami DemocràticCarles PuigdemontReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut