Cas Volhov: la Guàrdia Civil implica els detinguts en el desviament de subvencions

L'institut armat creu que es va utilitzar la Plataforma pro Seleccions Catalanes per finançar la infraestructura amb què crear criptodivisa pròpia

Roger RoviraActualitzat

El sumari del cas Volhov descobreix el seguiment policial que es fa a les persones considerades com l'"estat major" del procés: David Madí, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell i el president de la Plataforma pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals. La Guàrdia Civil els vigila i fotografia d'amagat el 15 d'octubre, dues setmanes abans que fossin detinguts, en una trobada entre tots tres a Barcelona.

Feia temps que l'institut armat els investigava i per això els instal·la un software espia per poder accedir de manera remota als seus mòbils i també els posa micròfons ocults dins dels seus cotxes.

Unes diligències que en l'informe policial, que firma el tinent coronel Daniel Baena, justifica per la seva connexió amb l'expresident Carles Puigdemont i el presumpte pla d'implementar una criptodivisa per poder operar al marge dels controls de l'estat espanyol.

Un presumpte pla que, segons la Guàrdia Civil, es faria amb diners de subvencions públiques que s'haurien desviat amb l'objectiu de desplegar estructures d'estat com l'administració tributària pròpia, així com un Banc Central Català. Uns diners que provindrien de la Plataforma pro Seleccions Catalanes, una de les principals entitats investigades en el cas.  

Suposat desviament

La Guàrdia Civil assenyala que, l'any 2017, l'entitat de promoció d'una selecció per a Catalunya va rebre subvencions per un valor de 1.300.000 euros, un import incrementat sense aparent justificació respecte a anys anteriors, hauria constatat la investigació. Un fet que estaria relacionat amb el procés sobiranista, la proximitat del referèndum i la possible declaració d'independència.

La major part d'aquesta subvenció, sosté la Guàrdia Civil, aniria destinada per fer feines de col·laboració en l'organització del Fòrum Crans Montana, un esdeveniment celebrat a Ginebra al qual, des de fa tres anys, assisteix l'expresident Puigdemont.

Un acte per al qual, es recull en el sumari, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell va cobrar 6.000 euros a la Plataforma Pro Seleccions Catalanes a través d'un societat anomenada Fòrum Serveis, per fer tasques organitzatives.

També una altra factura, d'un import de 10.000 euros, afirma la Guàrdia Civil, per treballs que no es van fer, per part de l'enginyer Jaume Cabaní, una persona de confiança de Puigdemont a Bèlgica, a qui es relaciona amb CatGlobal, la societat que recaptaria fons a l'estranger per sufragar les despeses de l'expresident.

La Guàrdia Civil creu que Cabaní disposa de diversos comptes bancaris a l'estranger, i hauria pagat els honoraris dels advocats que van assistir Puigdemont quan va ser arrestat a Alemanya. Aquest és ara el nou fil de la investigació en què se centra el jutge del cas Volhov, en la persona de Jaume Cabaní, al qual, segons el sumari del cas, anomenen "el gran cervell de la criptomoneda" i l'informàtic de Waterloo.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut