Policies busquen l'autor del tiroteig massiu a Lisbon Falls, Maine
Policies busquen l'autor del tiroteig massiu a Lisbon Falls, Maine (Reuters/Kevin Lamarque)
Estats Units

"Busqueu refugi", l'alerta de la policia, que no troba l'autor de la massacre de Maine

El sospitós de matar 18 persones i ferir-ne 13 en dos tirotejos a Lewiston és un reservista de l'exèrcit amb àmplia experiència en l'ús d'armes semiautomàtiques

RedaccióActualitzat

"Refugia't on siguis" és el missatge que les autoritats i la policia de l'estat de Maine, a la costa nord dels Estats Units, repeteixen a la població des que dimecres un home armat amb un rifle semiautomàtic va matar 18 persones i en va ferir 13 en dos tirotejos diferents. L'ordre de confinament acaba aquest dissabte, tot i que la policia recomana que els ciutadans "no abaixin la guàrdia".

El sospitós de la matança és Robert R. Card, un sergent reservista de l'exèrcit nord-americà i instructor d'armes que estava en tractament psiquiàtric des de l'estiu. Robert R. Card, de 40 anys, va disparar indiscriminadament primer als clients del bowling Sparetime Recration i després a les persones que hi havia dins del restaurant Schemengees, tots dos establiments a la ciutat de Lewiston. Després de la matança va desaparèixer sense deixar rastre.

Una càmera de seguretat va enregistrar l'autor del tiroteig a la bolera
Una càmera de seguretat va enregistrar l'autor del tiroteig al bowling (Reuters/ Oficina del Xèrif del comtat d'Androscoggin)

Les autoritats han distribuït als mitjans de comunicació imatges del sospitós i bombardegen la població amb alertes per mòbil i amb missatges lluminosos a les principals carreteres de l'estat amb el text "Shelter in place" (Refugia't on siguis).

Han buscat Card al seu domicili habitual i també a casa de familiars, sense èxit. Submarinistes de la policia rastregen les aigües del riu Androscoggin, però de moment no hi han trobat cap pista fiable. El vehicle del sospitós, un totterreny blanc, es va localitzar dimecres molt a prop d'un embarcador.

80 agents de l'FBI participen en la recerca de l'autor del tiroteig massiu de Maine
80 agents de l'FBI participen en la recerca de l'autor del tiroteig massiu de Maine (Reuters/Kevin Lamarque)

S'han mobilitzat tots els efectius policials locals i estatals. Més de 80 agents de l'FBI, inclosos membres del SWAT, la unitat d'elit del cos, s'han desplaçat a Maine per ajudar en la recerca de Robert R. Card. S'estan fent servir drons, helicòpters, gossos policia i embarcacions per seguir el rastre del fugitiu als voltants de Lewiston i les poblacions veïnes.

I mentre la policia desplega tots aquests efectius, la vida quotidiana s'ha aturat al sud de Maine. Les escoles, instituts i universitats no han fet classe des de dijous a la matinada. A Lewiston les botigues no han obert les portes i es veuen molt poques persones al carrer. Tothom té por i prefereix quedar-se a casa fins que atrapin l'autor del tiroteig.

El sospitós té formació militar i la policia creu que pot sobreviure durant dies amagat al bosc
El sospitós té formació militar i la policia creu que pot sobreviure durant dies amagat al bosc (Reuters/ Shannon Stapleton)

Card té àmplia formació militar i està entrenat per sobreviure durant dies amagat en boscos o zones poc accessibles. Per aquesta raó la policia creu que l'operació de caça a l'home podria allargar-se durant dies. El cap policial de Lewiston ha demanat paciència a la comunitat, però entre la població creix el temor que el tirador hagi pogut sortir de l'estat.

De moment, la Fiscalia l'acusa de vuit càrrecs d'assassinat, que corresponen a les vuit víctimes que ja estan plenament identificades. Però es creu que el nombre d'acusacions pujarà almenys a 13. El de Lewiston ja és el tiroteig més mortífer als Estats Units des de començaments d'any.

Maine és un dels estats nord-americans on les armes de foc estan menys regulades. No cal tenir permís d'armes per adquirir-ne una i la policia no té autoritat per requisar les armes a persones potencialment perilloses. Es calcula que hi ha una arma de foc a la meitat de les llars de l'estat.

Gossos policies, robots que detecten el mobiment i fins i tot drons per trobar Robert R. Card
Gossos policies, robots que detecten el moviment i fins i tot drons per trobar Robert R. Card (Reuters/ Shannon Stapleton)
ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut