Carretera tallada a prop del bar on hi ha hagut un dels tirotejos (EFE/EPA/CJ Gunther)

Busquen un reservista que hauria matat 18 persones en un tiroteig a Maine, als EUA

Centenars d'agents busquen el sospitós, que també ha causat ferides a 13 persones més, segons la governadora de l'estat

RedaccióActualitzat

La policia ha identificat un sospitós en relació amb almenys dos tirotejos que han passat aquesta matinada a la ciutat de Lewiston, a l'estat de Maine, al nord de la costa est dels Estats Units i un dels més permissius amb la tinença d'armes.

Després d'hores de confusió sobre el nombre de víctimes, la governadora de Maine, Janet Mills, ha confirmat que 18 persones han mort en els atacs, i 13 més han quedat ferides. En algun moment, els mitjans locals havien parlat de 22 morts i desenes de ferits.

El sospitós és Robert R. Card, de 40 anys, un instructor d'armes i reservista de l'exèrcit. De seguida s'ha fet pública aquesta fotografia. I per enèsima vegada, una arma de guerra, una escopeta semiautomàtica amb capacitat per disparar desenes de bales sense haver de recarregar-la:

Imatge del sospitós, Robert Card, facilitada per la policia (Reuters/Androscoggin County Sheriff's)

Tot plegat ha començat a les 7 del matí. Card hauria disparat en un restaurant anomenat Schemengees i en un bowling situats a uns 5 quilòmetres de distància l'un de l'altre a la ciutat de Lewiston. Algunes informacions parlaven d'un tercer tiroteig en un centre logístic de la cadena Walmart, però l'empresa ho ha negat.

Lewiston és una ciutat de 38.000 habitants a 56 quilòmetres al nord de Portland, la principal ciutat de Maine.

Persones fugint del tiroteig a la ciutat de Lewiston, a l'estat de Maine (Reuters/Nichoel Wyman Arel)

Ara per ara continua fugit i buscat per "literalment centenars de policies" desplegats per Maine, ha informat Mike Sauschuck, comissionat de Seguretat Pública de l'estat.

La policia del comtat d'Androscoggin ha demanat als comerços que avancin el tancament i a la població local que es quedi a casa, "amb les portes tancades amb clau". També ha publicat imatges de Card a les xarxes socials en què se'l veu apuntant amb una arma que sembla un rifle semiautomàtic.

La policia ha trobat un cotxe blanc que creuen que Card va conduir fins a la ciutat de Lisboa, a uns 11 quilòmetres de Lewiston. Per això, el confinament també s'ha estès a Lisboa i a Bowdoin, aquesta última a 12 quilòmetres a l'est de Lewiston. 

Segons diversos mitjans, que citen un butlletí policial, Card havia explicat recentment que tenia problemes de salut mental, i havia amenaçat de disparar contra una base de la Guàrdia Nacional.

El responsable de les escoles públiques de Maine, Jake Langlais, ha anunciat la suspensió de les classes durant aquest dijous a tots els centres educatius.

Aquest és el pitjor tiroteig massiu als Estats Units del 2023, segons ha informat l'organització Gun Violence Archive (GVA), que aquest any ja n'ha comptabilitzat 565. GVA considera tirotejos massius aquells en què hi ha almenys 4 víctimes, sense comptar l'agressor o els agressors.

A l'estat de Maine no és necessari un permís per comprar o portar armes. A més, no hi ha les anomenades lleis de "bandera vermella" aprovades en altres estats nord-americans que permeten a les forces de l'ordre desarmar temporalment persones considerades perilloses. 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut