Arrenca el Comic Barcelona, que homenatja Ibáñez i dona més pes al cinema

Hi participen un centenar d'autors locals i internacionals i inclou per primera vegada una marató de pel·lícules de la mà del Festival de Sitges

Actualitzat

Un any més (i ja portem 42 edicions) el Saló del Còmic, batejat els últims anys com Comic Barcelona, torna a la Fira Barcelona de Montjuïc. I ho fa amb un ventall de novetats, com ara la incidència més gran que es vol donar al cinema.

Tot plegat certifica la voluntat d'aquest esdeveniment d'ampliar el seu públic. Certament, ells, els autors i les autores, continuaran sent el pal de paller del saló.

I, per tant, com cada any, seran habituals les cues per obtenir les firmes i també els dibuixos dedicats dels nombrosos dibuixants que es deixaran veure durant les tres jornades de Comic Barcelona (del 3 al 5 de maig).

La llista d'autors locals i internacionals és llarga (aproximadament, un centenar). Només per esmentar-ne uns quants, podem citar noms com els de Beto Hernández, Posy Simmonds, Tanino Liberatore, Emma Ríos, Carla Berrocal, Paco Roca, Nadia Hafid, Miguelanxo Prado, Ralph Meyer, Martin Panchaud o David Sánchez (aquest últim, per cert, autor d'"El rei dels cargols", últim premi Finestres de còmic en català).

Fotografiant-se en un photocall al Comic Barcelona de l'any passat
Fotografiant-se en un photocall al Comic Barcelona de l'any passat (ACN/Carola Lopez)

La petjada de Francisco Ibáñez

Però Comic Barcelona pretén ser alguna cosa més que un esdeveniment farcit d'autors i d'estands d'editorials especialitzades. Per això, any rere any, s'incrementen les activitats que giren al voltant del novè art, com ara conferències, taules rodones, classes magistrals, concerts… i, sobretot, exposicions.

La mostra estrella d'aquest any, sens dubte, és la que s'ha dedicat a Francisco Ibáñez, mort l'any passat. Comissariada per Toni Guiral, en aquesta exposició no només hi ha col·laborat la família del creador de Mortadel·lo, sinó que també ho han fet els lectors. S'hi podran veure originals inèdits d'Ibáñez (o molt poc vistos) i també homenatges de companys de professió.

La 42a edició del saló homenatja a Francisco Ibáñez amb una gran exposició (EFE)

Una altra mostra portarà el títol de "Bruixes-Sorginak-Brujas, un aquelarre il·lustrat". I permetrà comprovar com la figura de la bruixa ha evolucionat al llarg del temps sense perdre ni un gram del seu indubtable poder icònic. Una trentena d'autores han participat en aquesta mostra, entre les quals hi ha Núria Tamarit, Genie Espinosa o Sandra Uve.


De la vinyeta a la pantalla

La relació entre el cinema i el còmic també s'intensifica perquè, aquest any, Ficomic (l'entitat que organitza el saló) impulsa un espai anomenat Comic Vision, amb una sala de cinema que acollirà projeccions de pel·lícules que van tenir una versió inicial en forma de còmic com "Robot Dreams" (basada en un àlbum de Sara Varon i guanyadora de dos premis Goya) o "La casa", inspirada en un còmic d'idèntic nom signat per Paco Roca.

L'aposta pel cinema és tan forta que en aquesta edició fins i tot es farà una marató de pel·lícules de la mà del Festival de Sitges.

Finalment, una altra de les novetats és la creació de Zona Utopia, un espai que acollirà editorials especialitzades en el gènere fantàstic com Minotauro, Obscura, Nova o Puck. El saló respon així al creixement que ha registrat aquest gènere els últims anys.

En total, durant els tres dies que durarà Comic Barcelona s'espera la visita d'unes 110.000 persones.

Un centenar d'autors visitaran la mostra d'aquest 2024
Un centenar d'autors visitaran la mostra d'aquest 2024 (EFE)
ARXIVAT A:
Còmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut