Contenidors cremant a la manifestació de l'1 de Maig a Nantes (Reuters / Stephane Mahe)
Contenidors cremant a la manifestació de l'1 de Maig a (Nantes Reuters / Stephane Mahe)

Aldarulls a França en un 1 de Maig marcat per la reforma de les pensions de Macron

A Itàlia, el govern d'extrema dreta ha indignat els sindicats amb l'aprovació d'una reforma laboral coincidint amb l'1 de Maig

Redacció / AgènciesActualitzat

A França, on l'actualitat encara gira al voltant de la polèmica reforma de les pensions d'Emmanuel Macron, aquest 1 de Maig hi ha hagut aldarulls en diversos llocs.

A ciutats com París, Lió, Nantes o Tolosa, s'ha viscut enfrontaments entre la policia i grups de manifestants violents. En total, s'ha detingut 291 persones i hi ha 108 policies i gendarmes ferits, segons les dades que ha donat el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.

El sindicat CGT xifra en 2,3 milions les persones que s'han manifestat aquest 1 de Maig a tot el país, dels quals 550.000 ho han fet a la capital, París.

Un home disfressat d'Astèrix en la manifestació de París amb una pancarta que diu 'Tot foc, tot flama'
Un home disfressat d'Astèrix en la manifestació de París amb una pancarta que diu "Tot foc, tot flama" (Reuters / Benoit Tessier)
Policies antiavalots en la manifestació de l'1 de maig a París
Policies antiavalots en la manifestació de l'1 de Maig a París (Reuters / Benoit Tessier)

El Ministeri de l'Interior ha rebaixat la xifra de manifestants a 782.000 a tot França. A París, segons la prefectura de policia, han sortit al carrer 112.000 persones.

A la capital, hi ha hagut atacs a botigues, oficines bancàries i mobiliari urbà. La policia ha detingut una trentena de persones.

Els primers incidents s'han registrat al voltant del punt d'inici de la marxa, la plaça de la República, quan no feia ni una hora que havia començat a caminar. La policia ha carregat i ha utilitzat gasos lacrimògens contra grups de manifestants.

Una barricada feta amb llistons, tubs i papereres, aquest 1 de maig a París
Una barricada feta amb llistons, tubs i papereres aquest 1 de Maig a París (Reuters / Benoit Tessier)
Un comerç amb els vidres trencats a París
Un comerç amb els vidres trencats a París (Reuters / Benoit Tessier)

A Lió també hi ha hagut incidents. Desenes de persones s'han avançat del gruix de la manifestació i han atacat les vitrines d'establiments comercials. També han cremat vehicles, entre els quals un de luxe, entre l'avinguda Jaurès i el carrer Saint-Michel.

A Nantes, un manifestant ha perdut una mà durant els enfrontaments amb la policia. Els aldarulls s'han produït davant de la prefectura, on s'han cremat papereres.

Un cotxe incendiat en les protestes d'aquest 1 de maig a Nantes
Un cotxe incendiat en les protestes d'aquest 1 de Maig a Nantes (Reuters / Stéphane Mahé)
Petit incendi a la seu del Departament de Loira Atlàntic, a Nantes, en la manifestació de l'1 de maig
Petit incendi a la seu del Departament de Loira Atlàntic, a Nantes, en la manifestació de l'1 de Maig (Reuters / Stéphane Mahé)

A Tolosa, un camió dels antiavalots ha rebut un atac amb pedres.

En total, el Ministeri de l'Interior ha mobilitzat 12.000 agents de policia i gendarmes arreu del país davant la previsió d'incidents.

Meloni encén els sindicats amb una reforma laboral

A Itàlia, el govern d'extrema dreta liderat per Giorgia Meloni ha escollit precisament l'1 de Maig per presentar una reforma laboral.

El decret aprovat aquest dilluns pretén disminuir la càrrega fiscal als treballadors amb les nòmines més baixes, però només aquest any.

Els sindicats han qualificat la reforma d'insuficient i han criticat que la primera ministra hagi celebrat un Consell de Ministres el Dia del Treballador.

"Dels 365 dies que té l'any, el govern ha de convocar el Consell de Ministres avui? Avui és la Festa del Treball, no la del govern", ha dit el líder del principal sindicat italià, CGIL, Maurizio Landini.

En la manifestació unitària que s'ha fet a Potenza, els tres sindicats majoritaris han alertat que "les mesures del govern no van en la direcció sol·licitada" i han deixat entreveure que hi respondran amb mobilitzacions.

Dos manifestants disfressats de Giorgia Meloni i Matteo Salvini, en la concentració de l'1 de maig a Torí
Dos manifestants disfressats de Giorgia Meloni i Matteo Salvini, en la concentració de l'1 de Maig a Torí (EFE / Alessandro di Marco)
ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronDrets laborals
Anar al contingut