Protesta d'estudiants a París contra la reforma de les pensions
Protesta d'estudiants a París contra la reforma de les pensions
París

El Constitucional francès valida la reforma de Macron que retarda la jubilació als 64 anys

Els magistrats rebutgen sis disposicions secundàries de la reforma i descarten la convocatòria d'un referèndum d'aquí un any sobre la qüestió

RedaccióActualitzat

El Consell Constitucional de França ha validat el gruix de la polèmica reforma de les pensions impulsada pel govern d'Emmanuel Macron i que ha provocat mesos de dures mobilitzacions sindicals i protestes a tot el país. Avui mateix hi ha convocades diverses manifestacions.

La reforma, aprovada per decret per l'executiu, suposa allargar l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys.

Els membres del Constitucional tomben alguns aspectes secundaris de la reforma, però no toquen la mesura principal que marca l'edat legal de jubilació en 64 anys. Consideren que les mesures aprovades pel govern de Macron per retardar la jubilació estan en consonància amb la Carta Magna francesa.

Els magistrats també han rebutjat la convocatòria d'un referèndum sobre la qüestió, com havien demanat els partits de l'oposició.

A França, tots els ulls estaven posats aquest divendres en el Consell Constitucional, que havia de decidir sobre la polèmica reforma de les pensions. L'hermetisme sobre cap a on es decantaria finalment el Consell Constitucional de França ha estat total. L'edifici que acull el tribunal a París ha estat totalment blindat des de dijous per efectius policials, en previsió que hi hagi incidents o manifestacions a la porta.

Amb l'aval del Consell Constitucional, la reforma de les pensions quedarà llesta per a promulgació abans de 48 hores per entrar en vigor l'1 de setembre.

Una pancarta amb el lema 'La reforma a la paperera' davant el Consell Constitucional a París (EFE/Teresa Suarez)
Una pancarta amb el lema "La reforma a la paperera" davant el Consell Constitucional a París (EFE/Teresa Suarez)

En el cas que el Constitucional francès hagués optat per anul·lar totalment la reforma, s'hauria tornat a la casella de sortida i s'hauria complicat la difícil situació que viu Macron, amb la popularitat en els moments més baixos des que va arribar a la presidència.

Al març, el president francès i la seva primera ministra, Elisabeth Borne, van optar per fer servir un mecanisme constitucional, el tercer punt de l'article 49 de la Constitució, que el faculta per aprovar la reforma sense la validació de l'Assemblea.

La primera ministra francesa ha dit que ara que s'ha confirmat que la reforma no és anticonstitucional s'arriba "al final del procés democràtic". Borne ha destacat que "no hi ha guanyadors ni perdedors", conscient de les crítiques que ha rebut per la seva defensa de la reforma. Segons els seus càlculs, quatre de cada deu francesos "es podran jubilar abans de l'edat legal". 

Aquest matí, Emmanuel Macron ha visitat les obres de Notre Dame. El president francès ha aprofitat el quart aniversari de l'incendi per supervisar com avancen les obres de reformes del temple i, ben protegit amb un casc de construcció, fer una aparició pública abans de la decisió del Constitucional.

Macron a les obres de reconstrucció de Notre-Dame
Macron a les obres de reconstrucció de Notre Dame (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

El debat sobre la reforma de les pensions ha posat en qüestió el govern de Macron. A finals de març, el partit del president va mostrar més que mai la seva debilitat a l'Assemblea Nacional amb dues mocions de censura. Per un marge estret de vots, només nou, Macron i Borne van salvar la continuïtat de l'executiu.

Però les manifestacions multitudinàries van continuar i van aconseguir paralitzar alguns sectors econòmics.

Amb la llum verda del Constitucional, Macron espera que s'acabin les protestes sindicals al carrer. Aquesta mateixa setmana, el president francès va dir que el país "ha de continuar avançant, treballant i fent front als reptes que l'esperen".

Abans de conèixer el sentit de la resolució, Macron havia convocat els sindicats a una reunió a l'Elisi dimarts de la setmana vinent. 

Però els sindicats i l'oposició ja han advertit que no faran marxa enrere si Macron promulga la reforma i anuncien noves mobilitzacions ciutadanes. Davant l'Ajuntament de París ja hi ha gent concentrada amb pancartes contra la reforma i lemes com "clima d'ira" o "les vagues no s'acabaran fins que es retiri la reforma.

Manifestants a París després de la validació de la reforma de les pensions pel Constitucional
Manifestants a París després de la validació de la reforma de les pensions pel Constitucional (Reuters/Stephane Mahe)
ARXIVAT A:
PensionsFrança
Anar al contingut