ONG internacionals i israelianes acusen Israel de no vacunar la població palestina dels territoris ocupats

Acusen Israel d'apartheid per no vacunar els palestins de Gaza i Cisjordània

El govern d'Israel assegura haver enviat un centenar de dosis a l'Autoritat Nacional Palestina, que nega haver rebut les vacunes

Mentre Israel continua liderant la campanya de vacunació mundial, organitzacions en defensa dels drets humans insisteixen que el govern de Netanyahu no compleix amb les seves obligacions amb els territoris ocupats. Fins ara ho denunciaven veus des de fora del país, però ara s'hi sumen ONG israelianes, com B'tselem, que acusa directament l'estat israelià de promoure "un règim d'apartheid" amb els palestins.

B'tselem, el Centre d'Informació de Drets Humans als territoris ocupats, considera que la negativa d'Israel de garantir la vacunació dels 5 milions de palestins dels territoris ocupats és una discriminació, perquè sí que es vacuna els colons, segons Hagai El-Ad, director executiu de l'ONG:

"El que tenim aquí no és una democràcia ni és una ocupació, el que tenim aquí és un apartheid. I aquesta autoritat esdevé responsable. Responsable moral, legal i -per sentit comú- responsable de les polítiques sanitàries. Israel ha de vacunar tothom que viu sota el seu control."  

Un home espera ser vacunat a Jerusalem est a principi de gener (REUTERS/Ronen Zvulun)

Vacunes russes a Gaza i Cisjordània

Palestina començarà la campanya d'immunització a Gaza i Cisjordània amb la vacuna russa, Sputnik V, que previsiblement ha d'arribar entre febrer i març. També està negociant amb altres possibles proveïdors i amb l'Organització Mundial de la Salut. Les autoritats palestines esperen rebre dosis gratuïtes de l'OMS a través del programa COVAX, que està previst per cobrir el 20 per cent de les vacunes necessàries per a una població.

El govern palestí té les competències de sanitat transferides, però la seva capacitat està limitada per l'ocupació d'Israel, segons Ghada Majadle, directora de Metges pels Drets Humans-Israel, que insisteix que la Convenció de Ginebra i altres tractats obliguen Israel a assistir la població:

"La reclamació que els palestins no volen l'ajuda d'Israel és mentida. L'Autoritat Palestina ha demanat assistència a Israel a través de l'OMS i Israel ha rebutjat proporcionar vacunes per al personal mèdic palestí."  

 

L'ONG Gisha, Centre Legal per la Llibertat de Moviment, també exigeix que Israel assumeixi la seva responsabilitat de "cobrir el cost de la vacuna i la seva distribució" amb Cisjordània i Gaza, sota bloqueig israelià des del 2007.

"Israel està obligat a protegir la salut i la seguretat de totes les persones que viuen sota el seu control i assegurar que la vacuna estigui disponible a Israel, Cisjordània i Gaza (...) Això requerirà una estreta cooperació amb les autoritats palestines i la comunitat internacional".

 

Amnistia Internacional concreta que l'article 56 del quart Conveni de Ginebra exigeix que Israel ha d'actuar contra "la propagació de malalties contagioses i epidèmies" de manera preventiva en els territoris que controla.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, vacunant-se en públic (Reuters / Miriam Elster)

La campanya més ràpida

Israel segueix sent el país del món on més avançada està la campanya de vacunació, amb un 20 per cent de la població immunitzada.
 

Davant les crítiques internacionals perquè Israel assumeixi les seves responsabilitats sanitàries sobre els territoris ocupats, el govern assegura haver enviat un centenar de vacunes a l'Autoritat Nacional Palestina, però el Ministeri de Sanitat palestí ho ha negat i afirma que es tracta de "rumors sense fonament".

Alguns analistes israelians argumenten que l'Autoritat Nacional Palestina és la responsable de gestionar les seves atribucions sanitàries de manera autònoma segons els acords d'Oslo del 1993.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaCoronavirus VacunesCovid-19
Anar al contingut