La vacuna d'Oxford i la russa Sputnik s'alien per intentar ser més efectives

El laboratori britànic AstraZeneca començarà els assajos clínics abans d'acabar l'any

Actualitzat

Els laboratoris de la vacuna russa Sputnik i els de la britànica AstraZeneca, que desenvolupa la d'Oxford, han arribat a un acord per combinar el seus dos preparats per combatre la Covid-19.

AstraZeneca començarà a fer assajos clínics abans d'acabar l'any per testar l'efectivitat. I si donen bons resultats, podrien començar a produir conjuntament la nova vacuna. Els partidaris d'aquesta col·laboració creuen que el resultat pot ser molt efectiu.

 

La vacuna Sputnik V consta de dos vectors d'adenovirus humà i s'administra en dues injeccions, separades per tres setmanes. Segons els científics del centre Gamaleia, utilitzar aquests dos vectors diferents és el que converteix la seva vacuna en tan efectiva (més del 90%) i en única.

Sostenen que aquesta tècnica allarga la immunitat de la persona que les rep. A finals de novembre, van oferir a AstraZeneca utilitzar un dels vectors en els seus assajos clínics. Ara ho han acceptat per veure si incrementa l'efectivitat de la vacuna.
 

El responsable del fons d'inversió directe que promociona la Sputnik V, Kirill Dmitrie, ha dit: "Aquest exemple únic de cooperació entre científics de diferents països en la lluita conjunta contra el coronavirus jugarà un paper decisiu en la victòria final sobre la pandèmia global". I ha afegit:  "Esperem que altres productors de vacunes seguiran el nostre exemple".

Aquest anunci suposa una empenta per a la credibilitat de la vacuna Sputnik V, la primera registrada i la primera que s'ha començat a administrar a segments de la població. Però com que aquestes passes s'han fet abans de tenir acabada la tercera fase dels assajos clínics i sense que es disposi encara d'informació científica abundant, fins ara ha despertat molta desconfiança tant a dins de Rússia com a fora.
 

Dissabte va començar a Moscou la campanya de vacunació a gran escala de personal sanitari, docent i treballadors socials i aquests dies s'està estenent a la resta del país. De moment, però, no està generant l'entusiasme que voldrien les autoritats.

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesCovid-19Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut