700.000 persones es veuran abocades a la pobresa a Espanya per la crisi del coronavirus

Un informe d'Oxfam Intermón assenyala Catalunya com un dels llocs de l'Estat on la crisi econòmica es notarà més, amb 93.000 persones més en situació de pobresa

Actualitzat

La crisi econòmica com a conseqüència del coronavirus provocarà que 700.000 persones caiguin per sota del llindar de la pobresa a tot l'Estat. Un informe d'Oxfam Intermón calcula que la xifra total representarà al voltant del 23,1% de la població quan, abans de la pandèmia, era del 21,5%. En proporció, els increments més importants es registraran a les illes Balears, Castella i Lleó, l'Aragó i Catalunya.

A Catalunya, segons les estimacions que fa l'ONG, hi hauria 93.000 persones més que estarien en situació de pobresa, un augment del 9% respecte a la situació d'abans de la pandèmia.

 

 

Desigualtat a l'alça

L'ONG adverteix que la crisi eixamplarà les desigualtats i que les rendes baixes en sortiran molt més perjudicades que les altes. Les persones més pobres podrien perdre, proporcionalment, vuit vegades més renda que les més riques.

Oxfam Intermón denuncia que, mentre milers de famílies s'enfronten a un futur incert amb molt pocs recursos, en els 79 dies que van entre el 18 de març i el 4 de juny, els 23.000 milionaris que hi ha a l'estat han vist com el valor de la seva riquesa augmentava en 19.200 milions d'euros.

 

Cua a l'exterior de l'església de Santa Anna de Barcelona per al repartiment de menjar
Cua a l'exterior de l'església de Santa Anna de Barcelona per al repartiment de menjar (Reuters / Nacho Doce)

 

En el document, titulat "Una reconstrucció justa i necessària és possible", l'ONG calcula que la reducció de la desigualtat que hi ha hagut els últims quatre anys podria esborrar-se de cop com a conseqüència de la crisi:

"La pandèmia deixa una empremta de greus danys econòmics i socials que s'han distribuït de manera molt desigual i molt injusta i que, a llarg termini, podrien arribar a ser més greus que la pandèmia en si mateixa"

 

 

Mesures per acabar amb la precarietat

Davant d'aquesta situació, Oxfam Intermón demana mesures per reduir la precarietat laboral. L'ONG apunta que, de cada deu persones que cobren el salari mínim interprofessional, set són dones i que el 46% dels contractes signats per dones el 2019 eren contractes parcials. La responsable d'investigacions i incidència d'Oxfam Intermón, Lara Contreras, afirma que la crisi del coronavirus ha demostrat que "hi ha persones que són a la primera línia de la resposta sanitària i social que tenen sous baixos i condicions laborals sovint precàries":

"Hem de garantir els drets dels que han garantit la nostra supervivència, persones que han resultat imprescindibles davant d'un model econòmic que fins ara els havia donat l'esquena: professionals sanitaris, missatgers, riders o falsos autònoms, caixeres de supermercats o jornalers agrícoles. Moltes d'elles persones migrants, com les treballadores que han cuidat de les nostres ancianes i ancians: una de cada tres viu sota el llindar de la pobresa i només una quarta part està registrada a la Seguretat Social"

 

Una voluntària dona menjar a una dona a l'església de Santa Anna de Barcelona
Una voluntària dona menjar a una dona a l'església de Santa Anna de Barcelona (Reuters / Nacho Doce)

 

Per rebaixar les conseqüències de la crisi, Oxfam Intermón proposa diverses mesures per reduir la precarietat laboral i millorar la situació dels treballadors del sector de les cures. És per això que demana incrementar la inversió pública en residències de gent gran i incorporar les treballadores de la llar i cures al règim general de la seguretat social.

"La fase de reconstrucció no els pot deixar enrere altra vegada. Les polítiques que afavoreixin la sortida a l'actual crisi han de tornar aquests treballadors essencials els seus drets i no permetre que es perpetuïn en una situació de precarietat"

L'ONG apunta que molts d'aquests treballadors són persones migrants en diverses situacions administratives i demana que es regularitzi la seva situació i que es garanteixi el seu accés a l'ingrés mínim vital dels grups en situació més vulnerable.

 

 

Més impostos per augmentar els ingressos

L'ONG creu que aquestes reformes només poden fer-se canviant l'actual recaptació fiscal i aposta per implantar mesures fiscals que aportin un increment dels ingressos d'almenys 10.000 euros. En aquest sentit, proposa reformar l'impost de patrimoni, augmentar la pressió fiscal sobre les rendes de capital en l'IRPF i apujar el tipus efectiu de l'impost de societats. També reclama un impost a les transaccions financeres, un tribut temporal sobre els beneficis extraordinaris i condicionar les ajudes públiques a les empreses a un comportament fiscal "responsable".

Oxfam Intermón recorda que, a nivell mundial, la Covid-19 podria incrementar en 500 milions el nombre de persones en situació de pobresa. Per això, exigeix compromisos dels països donants, com Espanya, per desenvolupar un pla mundial de salut pública i un altre de rescat econòmic universal.

 

(Reuters / Susana Vera)
ARXIVAT A:
Precarietat laboralPobresaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut