Els experts s'han reunit durant mig any per arribar a un text de consens (Europa Press/David Zorrakino)

5 propostes de referèndum en plenes negociacions: Aragonès rep l'informe per l'acord de claredat

El consell d'acadèmics conclou que el referèndum pactat seria la millor via per resoldre el conflicte i Aragonès podria brandar-ho com a argument en la negociació

RedaccióActualitzat

L'informe del consell d'acadèmics per l'acord de claredat conclou que un referèndum pactat seria la millor manera de resoldre el conflicte polític a Catalunya.

Es tracta d'una de les principals conclusions dels experts independents de diferents sensibilitats que la Generalitat va escollir fa mig any per elaborar una proposta per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat.

Els acadèmics han treballat partint de l'encàrrec que van rebre del president Pere Aragonès, i l'informe que aquest dimecres s'ha publicat a la premsa aposta pel referèndum com a millor solució, malgrat que hi ha vies alternatives.

Els acadèmics prioritzen el referèndum pactat després de comparar experiències d'arreu del món. Són conscients, però, que en el cas espanyol la jurisprudència i la falta de voluntat política ho han fet impossible fins ara.

Dins d'aquesta via, el document també proposa cinc maneres diferents de preguntar a la ciutadania.

Un cop analitzat l'informe, que va rebre a principis de setmana, Pere Aragonès es reunirà aquest dilluns al matí amb els acadèmics, i just després se celebrarà una reunió extraordinària del govern per analitzar el detall del document i aprovar-lo oficialment.

Tot i això, fonts de la presidència ja avancen que aquest és un text d'experts independents i que no té per què reflectir la voluntat política de l'executiu. Així, s'espera que Aragonès es posicioni sobre les diferents opcions que s'hi exposen i que faci la seva pròpia proposta, aclarint per quina o quines vies aposta l'executiu.


Arguments en la negociació a Madrid

Tenint en compte que l'informe es presenta en plenes negociacions amb l'independentisme per formar govern a Espanya, el document pot servir al president per afegir arguments en la defensa del referèndum.

Aragonès podrà anar a la negociació amb el govern espanyol amb l'aval d'aquest informe, que posa el focus en el referèndum. I qui ho diu són acadèmics, alguns dels quals amb posicions allunyades de l'independentisme.

Li falta, això sí, trobar voluntat política a l'altra banda de la negociació. Tot i això, Aragonès i ERC insisteixen des de fa dies en la idea que si l'amnistia ha trobat voluntat política, el referèndum també la pot aconseguir.

De fet, el cap de l'executiu va decidir posar-li el nom d'"acord de claredat" com a referència a la llei que va fer el Canadà per encaixar un possible nou referèndum al Quebec, en una clara picada d'ull als socialistes --que ja se n'han desmarcat-- i als comuns.

Els socialistes, perquè amb Miquel Iceta van defensar-la, fins que el PSOE la va descartar. I els comuns, perquè són els que van posar-la al seu programa i els únics que ara també la defensen a banda d'ERC.

Fa un any, el president va agafar aquesta bandera, però va ser just abans de trencar amb Junts, que fins ara no s'hi ha apuntat mai.


Què diu l'informe?

El document respon a les cinc preguntes que el mes d'abril el govern va encarregar resoldre als acadèmics: els principis de l'acord, els mecanismes que han regit altres processos, els actors, els tipus de referèndum i la validesa.

El comitè es va reunir amb el president de la Generalitat tot just constituir-se i s'hi tornarà a reunir dilluns (Europa Press/David Zorrakino)

L'estudi proposa dos tipus de solucions al conflicte polític: la secessió o bé l'acomodació de la legislació a les reivindicacions de Catalunya amb la reforma de l'Estatut. Tot dins la Constitució i a través d'un procés negociat recordant que la llei de claredat del Canadà refusa la unilateralitat.

L'informe posa sobre la taula cinc propostes, que poden ser complementàries entre elles, per celebrar un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya.

  • La primera és consultar a Catalunya sobre si el Parlament ha d'iniciar el procés per demanar una reforma de la Constitució, que s'hauria de votar a tot Espanya.
     
  • Una segona proposta fa referència al fet que només els catalans votin un acord polític que podria ser per la independència o bé per la reforma de l'Estatut.
     
  • La tercera possibilitat, a diferència de les dues anteriors, implica tot l'Estat. Planteja que es convoqui una consulta a tot Espanya sobre l'autorització d'una consulta sobre la independència de Catalunya.
     
  • Quarta opció: que el conjunt de l'Estat ratifiqui en quins paràmetres s'hauria de fer la desconnexió.
     
  • I finalment, la cinquena opció preveu fer un referèndum doble. Un a Catalunya i un altre a la resta de l'Estat.

L'informe també proposa activar mecanismes participatius i deliberatius, així com la mediació internacional, i posa de manifest que la solució al conflicte és factible i que el referèndum seria el camí.

A més, recorda que tot depèn del fair play de les parts, encara que admet que qui vol negociar té més legitimitat per reivindicar la via unilateral.

El document recull totes les sensibilitats polítiques i no prioritza cap de les possibilitats que plantegen els acadèmics.

Els nou membres que formen aquest consell acadèmic van ser designats l'abril passat per assessorar el govern Aragonès i han debatut i elaborat aquest encàrrec durant pràcticament mig any.

El grup l'ha coordinat el politòleg Marc Sanjaume i n'han format part Eva Anduiza Perea, Mar Aguilera, Marco Aparicio, Pau Bossacoma, Elisenda Casañas, Lesley-Ann Daniels, Josep Lluís Martí Màrmol i Astrid Barrio, un nomenament que va aixecar polèmica dins de l'independentisme per la seva posició crítica sobre el procés català.

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàPere Aragonès
Anar al contingut