Els portaveus de l'esquerra abertzale Pernando Barrena (a la dreta) i Joseba Permach (Foto: EFE)
Els portaveus de l'esquerra abertzale Pernando Barrena (a la dreta) i Joseba Permach (Foto d'arxiu: EFE)
Bilbao

L'esquerra abertzale considera el comunicat "una aportació unilateral de gran importància" i demana al govern espanyol que "comenci a fer passos"

El dirigent de Sortu Joseba Permach ha assenyalat que el comunicat del col·lectiu de presos d'ETA donat a conèixer aquest dissabte és una "aportació unilateral de gran importància", mentre que, des d'Eusko Alkartasuna, Rafael Larreina ha demanat al govern central que "comenci a fer passos". En la mateixa línia Aralar diu que els presos assumeixen responsabilitats, "cosa que no fan altres".

RedaccióActualitzat

El dirigent de Sortu Joseba Permach ha assenyalat que el comunicat del col·lectiu EPPK de presos d'ETA donat a conèixer aquest dissabte és una "aportació unilateral de gran importància", mentre que, des d'Eusko Alkartasuna, Rafael Larreina ha demanat al govern central que "comenci a fer passos".

En els seus comptes personals de Twitter, els dos polítics han valorat el comunicat del col·lectiu en què EPPK reconeix el "patiment i el dany multilateral generats" com a conseqüència del conflicte i es mostren disposats a estudiar la possibilitat que el procés que culmini "amb el retorn a casa" s'efectuï "de manera esglaonada, mitjançant compromisos individuals i en un temps prudencial".

En opinió de Larreina, "l'esforç de la societat basca està sent correspost per EPPK" i ara "ja és hora que el govern de Rajoy comenci a fer passos". A més, el representant d'EA ha afegit que crida "tristament" l'atenció "l'obsesió que tenen alguns per restar importància als passos que està fent el col·lectiu de pressos d'ETA". A aquells que consideren que "tot arriba tard, que tot és insuficient i que exigeixen més i més", ha dit Larreina, "ni se'ls acut exigir que es compleixi la seva pròpia legislació penitenciària".

Aralar: els presos assumeixen responsabilitats, cosa que no fan altres

Per la seva banda, la secretària d'organització d'Aralar, Rebeka Ubera, ha assenyalat que el col·lectiu de presos d'ETA ha assumit la "responsabilitat" que ha tingut en el conflicte, "una cosa que no fan altres agents implicats".

Ubera ha considerat que amb aquestes afirmacions els reclusos es "refermen en el camí iniciat fa temps i en el compromís amb el procés de pau que viu el poble basc".

En aquest sentit, Ubera ha fet una crida als diferents agents i institucions per actuar "al mateix nivell", perquè a tots "correspon assumir les responsabilitats, per poder avançar en el procés". També s'ha mostrat crítica amb els governs espanyol i francès, ja que, segons ha opinat, "a més de no assumir les seves responsabilitats, es dediquen a posar obstacles".

Ubera ha recalcat que l'"experiència internacional" demostra que "l'amnistia és, al final de tots els processos armats, la prova de la pau i el pilar de la convivència".

Anar al contingut