Manila

L'ajuda humanitària comença a arribar en comptagotes als afectats del supertifó a les Filipines

Les dificultats per fer arribar els aliments i l'aigua als afectats vénen de dos fronts. D'una banda, les comunicacions han quedat minvades, impracticables en molts casos. De l'altra, la gent fuig de llocs com la ciutat de Tacloban buscant, precisament, aigua i menjar. I el col·lapse dificulta el pas dels camions.

RedaccióActualitzat

Encara que molt a poc a poc, l'ajuda humanitària comença a arribar als afectats pel supertifó "Haiyan" a les Filipines. Les dificultats per fer arribar els aliments i l'aigua als afectats vénen de dos fronts. D'una banda, les comunicacions han quedat impracticables en molts casos. De l'altra, la gent fuig de llocs com la ciutat de Tacloban buscant, precisament, aigua i menjar. I el col·lapse dificulta el pas dels camions.

Almenys una desena d'avions militars filipins i nord-americans han arribat a la ciutat aquest dilluns. Des de dissabte, s'han transportat 60.000 quilos de productes bàsics. A l'hora de distribuir-los, però, els camions s'han topat amb una gran quantitat de vehicles i persones que marxen cap a la capital, Manila, o la segona ciutat del país, Cebu. D'altres fan guàrdia al que queda de l'aeroport amb l'esperança de volar cap a un lloc llunyà els pròxims dies.

Periodistes de Reuters han constatat que un camió del govern ha trigat cinc hores a anar des de l'aeroport fins a l'ajuntament. El comboi duia 600 sacs d'arròs, conserves i llet, i havia deixat centenars de sacs a l'aeroport perquè no cabien al vehicle.

La presència policial i militar s'ha reforçat per evitar saquejos, un pillatge que alguns llocs ja no és possible, simplement perquè no hi queda res.

Comparable a un tsunami

Des de Manila, el delegat de Creu Roja Catalunya, Roger Alonso, ha explicat al 3/24 que els efectes del "Haiyan" es poden comparar als d'un tsunami.

Els danys causats pel tifó són molt importants. Els habitatges de la zona afectada han estat destruïts, però també el sistema de vida de les persones que hi viuen i que, a llarg termini, serà el problema més greu amb què es trobaran els milers de famílies damnificades per aquesta catàstrofe natural. En aquesta línia s'ha expressat el delegat de la Creu Roja quan ha explicat que "les comunitats que viuen allà es dediquen a la pesca i a l'agricultura i les barques han quedat destrossades. Els camps, igual", ha lamentat.

A més, una altra dificultat que impedeix restaurar la situació amb certa diligència és la logística, que és "molt complexa, ja de per si", segons ha dit Alonso, "perquè són moltes illes i molt disperses, i els ports no estan funcionant, encara". És per això que l'arribada d'ajuda humanitària està resultant molt complicada. "S'està intentant fer arribar per diverses vies", ha assegurat el representant de Creu Roja Catalunya, "per mar o per carretera", ha dit. Ara per ara, els productes de primera necessitat són el menjar i l'aigua potable. També hi arriben mantes.

Aquest és el relat d'Alonso sobre la situació actual a la zona de l'illa de Leyte i a la resta de territoris devastats pel "Haiyan", però ha volgut insistir en la necessitat de treballar aquesta emergència tant ara com "molt més a llarg termini, perquè s'haurà, després, d'intentar donar suport, per reinstaurar aquests mitjans de vida i que la gent pugui recuperar la normalitat", ha subratllat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut