Tacoblan

Les Filipines declaren l'estat de calamitat i demanen ajuda bàsica per assistir els 10 milions d'afectats pel "Haiyan"

Moltes zones continuen totalment aïllades, i es treballa contra rellotge per trobar supervivents, ja que es compten per milers els desapareguts. El president de les Filipines, Benigno Aquino, ha declarat l'estat de calamitat. Això vol dir que el govern pot controlar els preus per evitar l'especulació i l'acaparament de productes bàsics i de primera necessitat, com medicaments, i productes derivats del petroli. El govern fa un balanç provisional de 2.000 morts, però l'ONU calcula que són uns 10.000.

RedaccióActualitzat

El tifó "Haiyan" s'ha debilitat. Al Vietnam, on ha arribat ja com a tempesta tropical, ha causat de moment 13 morts i 67 ferits. També ha començat a afectar la Xina, amb un balanç provisional de 8 víctimes mortals. La preocupació se centra a les Filipines, on ha deixat un rastre de destrucció i més de 10.000 morts, segons l'ONU, tot i que les xifres oficials són d'uns 2.000. Moltes zones continuen totalment aïllades, i es treballa contra rellotge per trobar supervivents, ja que es compten per milers els desapareguts.

El Ministeri d'Afers Estrangers ha pogut contactar amb 5 dels 15 turistes espanyols al país i no té constància que hi hagi cap ciutadà d'aquesta nacionalitat entre les víctimes mortals.

Les Filipines, on viuen 638 espanyols, és sens dubte el país més perjudicat fins ara. Un 80% de Tacloban, la capital de l'illa de Leyte, ha quedat totalment destruïda. L'ONU assegura haver-hi vist almenys una fossa comuna amb uns 500 cadàvers. Però hi continua havent desenes de poblacions, també a la veïna illa de Samar, on encara no s'hi ha pogut arribar, perquè les carreteres estan tallades i les comunicacions, interrompudes.

El president de les Filipines, Benigno Aquino, ha declarat l'estat de calamitat. Això vol dir que el govern pot controlar els preus per evitar l'especulació i l'acaparament de productes bàsics i de primera necessitat, com medicaments, i productes derivats del petroli. També podrà alliberar fons per ajudar els damnificats i refer infraestructures i serveis públics.

La prioritat, ara, és fer arribar aigua potable i menjar als afectats, que es calcula que poden arribar als 10 milions de persones, el 10% de la població total de les Filipines. I és que la desesperació ja ha portat a pillatges i, fins i tot, un comboi de la Creu Roja que portava un carregament d'ajuda ha estat víctima d'un atac.

Una de les bones notícies del dia ha estat la reobertura parcial de l'aeroport de Tacloban, que va quedar totalment arrasat pel cicló. Això ajudarà a evacuar els ferits més greus i permetrà a l'exèrcit i les organitzacions internacionals fer arribar l'ajuda d'urgència, que hi ha començat a arribar, tot i que amb comptagotes.

L'OMS ha enviat cap a la zona un carregament amb medicaments per a 120.000 persones i subministraments per a 400 intervencions quirúrgiques. També hi ha començat a arribar el material per muntar hospitals de campanya. Tant la comunitat internacional com les ONG s'han mobilitzat per fer arribar ajuda els afectats.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut