Filipines

El tifó "Haiyan" ha estat el més fort que mai ha tocat terra, amb vents estimats de 306-314 km/h

Els efectes del tifó "Haiyan" ja es noten al Vietnam, tot i que hi arriba molt més feble que no pas a les Filipines. No ha estat el tifó més fort de la història, però sí el que ha tocat a terra amb més intensitat. El seus efectes han estat devastadors.

Alberto AlcántaraActualitzat

El supertifó "Haiyan", "Yolanda", segons el nom fet servir pels organismes filipins, s'ha degradat a tifó de categoria 1 en el seu viatge cap al Vietnam. Probablement tocarà terra per l'extrem nord del país amb aquesta mateixa categoria, amb vents d'uns 120 km/h. "Haiyan" va arribar molt més fort a les Filipines, entrant a la llista dels tifons més importants de la història. A mesura que arriben noves dades i noves imatges es fa més palès els seu efecte devastador sobre la població l les infraestructures de les Filipines.

L'ull del tifó ha arribat a Vietnam la nit de diumenge. Ho ha fet com a tifó de categoria 1, amb vents màxims sostinguts de gairebé 150 km/h i cops de fins a 212, segons l'informe de l'Agència Meteorològica del Japó (JMA). El tifó es desplaça a uns 35 km/h i amb una pressió de 955 mb al seu centre. Els efectes de la seva proximitat ja es noten, tant al Vietnam com a l'extrem sud de la Xina, sobretot a la província d'Hainan.

Un rècord dramàtic

Aquest monstre nascut al Pacífic va tocar terra per primer cop a prop de Guiuan, a l'illa filipina de Samar, al voltant de les les 4.40 hora local-20.40 GMT de dijous. La intensitat en el moment d'aterrar era equivalent a la categoria 5 de l'escala de Saffir-Simpson, el nivell màxim.

Tres hores abans de tocar terra, des del JTWC, el centre de seguiment de tifons de l'exèrcit dels EUA, amb seu a Hawaii, va mesurar vents sostinguts de 314 km/h, amb ratxes de fins a 378 km/h. Aquesta dada fan que el "Haiyan" sigui el quart cicló tropical més fort de la història.

Les estimacions del mateix JTWC fetes un parell d'hores després del contacte amb terra indicaven vents de fins a 297 km/h. Aquestes dades posteriors fan pensar que "Haiyan" ha tocat terra amb un ventall de vents d'entre 314 i 306 km/h, fet que el significa com el tifó més fort de la història en el moment de tocar terra.

Precedents històrics

Fins ara, el cicló tropical més fort al tocar terra era l'huracà "Camille", que va arribar amb vents de 306 km/h a l'estat de Mississippí,  l'any 1969. L'huracà "Allen" el va igualar l'any 1980. Pel que fa als tifons més forts al llarg d'un punt de la seva trajectòria, han sigut:

- "Nancy" (1961), amb vents sostinguts de 345 km/h i pressió mínima de 882 mb .

-"Violet" (1961), amb vents de 330 km/h.

-"Ida" (1958), amb vents de 322 km/h.

Aquest tres tifons van arribar al Japó, tot i que cap ni un ho va fer amb la mateixa intensitat que "Haiyan". Podeu trobar més rècords catalogats per l'Organització Meteorològica Mundial (WMO) en aquest link.

 

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut