Moscou

Vladimir Putin confirma que Edward Snowden és en un aeroport de Moscou i en descarta l'extradició als Estats Units

S'aclareix una mica el misteri sobre el parador de Snowden. El president rus ha dit que l'extècnic de la CIA es troba a la terminal de trànsit de l'aeroport moscovita de Sheremetyevo. Putin ha dit que Snowden és "un home lliure" i que "com més aviat esculli una destinació, millor" tant per Rússia com per ell mateix.

RedaccióActualitzat
El president rus, Vladimir Putin, ha confirmat aquest dimarts que Edward Snowden, l'extècnic de la CIA que ha destapat la trama d'espionatge del govern Obama, es troba encara a Rússia, concretament a la terminal de trànsit de l'aeroport moscovita de Sheremetyevo. D'aquesta manera, Putin posa una mica de llum al voltant del misteri sobre el parador de Snowden, de qui l'últim que se sabia és que havia arribat a Rússia procedent de Hong Kong.

Des de la ciutat finlandesa de Turku, on ha arribat aquest dimarts, Putin ha recalcat que l'home més buscat del moment pot abandonar el país en qualsevol moment perquè fins ara no ha travessat la frontera. "Ha arribat com a passatger de trànsit i no necessita ni visat ni cap altre document. Com a passatger de trànsit té dret a comprar un bitllet i volar on li doni la gana: no ha creuat la frontera russa i, per tant, no necessita visat", ha explicat. El president rus confirma d'aquesta manera les paraules del seu ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, que ha assegurat aquest dimarts al matí que l'extècnic de la CIA no ha entrat al país.

L'endemà que la Casa Blanca alertés la Xina i Rússia sobre les conseqüències de no extradir Snowden, Putin n'ha descartat l'extradició als Estats Units, país amb el qual no té cap tractat bilateral. "Només podem entregar ciutadans estrangers a aquells països amb els quals tenim els corresponents tractats d'extradició de criminals", ha indicat.

Putin ha assegurat que l'arribada del fugitiu va ser "totalment inesperada" per a Rússia, però ha recalcat que qualsevol acusació dels Estats Units sobre la cooperació de Rússia amb Snowden és un "disbarat" perquè les agències de seguretat russes "mai han treballat amb Snowden i no hi estan treballant ara". El president rus també ha insistit que el jove analista no ha comès cap crim a Rússia.

"Com més aviat triï una destinació, millor"

El president rus ha dit que l'extreballador de l'agència d'intel·ligència és "un home lliure" i que "com més aviat esculli una destinació, millor" tant per Rússia com per ell mateix. Snowden ha sol·licitat asil polític a l'Equador, segons va confirmar aquest dilluns el govern del país, que està estudiant la petició.

Estats Units: "Hi ha bases legals clares"

El Departament d'Estat dels EUA ha demanat a Rússia que mantingui "la bona cooperació" dels darrers mesos en matèria policial i explori "totes les opcions" per tal d'entregar Snowden. El portaveu del departament, Patrick Ventrell, ha manifestat que la Casa Blanca creu "que hi ha bases clares per a la cooperació policial i expulsar Snowden a partir dels càrrecs contra ell i l'estatus dels seus documents de viatge".

Ventrell ha dit que el govern rus "té la possibilitat de cooperar" com ja va fer en el cas dels atemptats de Boston el mes d'abril passat. El portaveu del departament d'Estat ha recordat també que l'any passat es van entregar a les autoritats russes al voltant d'un centenar de persones buscades per la justícia, entre les quals hi havia criminals d'alt perfil.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut