La Casa del Rei elimina Urdangarin del seu web
La Casa del Rei elimina Urdangarin del seu web
Barcelona

Urdangarin, de gendre perfecte a ser esborrat del web

Gairebé un any després, Urdangarin ha tornat a protagonitzar el seu "particular descens" als inferns, trenta metres de rampa, per arribar als jutjats davant la mirada de més de 200 periodistes de 70 mitjans de comunicació nacionals i estrangers.

RedaccióActualitzat
Iñaki Urdangarin, l'esportista olímpic que es va casar amb la infanta Cristina l'octubre del 1997 a la catedral de Barcelona, ara apartat de la família reial, ha fet aquest el seu segon "passeig" judicial per respondre les preguntes del jutge del cas Nóos, José Castro, a Palma.

Gairebé un any després, Urdangarin ha tornat a protagonitzar el seu "particular descens" als inferns, trenta metres de rampa, per arribar als jutjats davant la mirada de més de 200 periodistes de 70 mitjans de comunicació nacionals i estrangers.

Urdangarin ha tornat al jutjat acompanyat del seu advocat, Mario Pascual Vives, que qualifica de "pura invenció" les afirmacions de Diego Torres, exsoci del duc de Palma, que va ratificar la setmana passada davant del mateix jutge la possible implicació de membres de la Casa del Rei en la trama d'empreses d'Urdangarin.

Urdangarin s'ha aprimat visiblement des que va ser imputat el desembre del 2011 i ja no és el gendre perfecte, ni l'esportista atractiu que capitanejava el combinat nacional d'handbol, tot i que manté una imatge de pare perfecte dels seus quatre fills i de marit exemplar.

Fins que va saltar a les primeres pàgines per l'escàndol de Nóos, el duc havia exercit brillantment davant l'opinió pública la seva condició de gendre ideal del rei: empresari, esportista, atractiu, educat, simpàtic, amant dels nens -dels seus quatre fills i de tots els seus nebots- i, a més, catòlic.

Però la seva gestió al capdavant de l'Institut Nóos va motivar el trasllat del duc de Palma a Washington el 2006 com a conseller de Telefònica Internacional i va ser el punt d'inflexió de la seva relació amb la família reial que, fins llavors, havia estat perfecta.

Els ducs es van conèixer el 1996, quan la infanta Cristina va anar a saludar la selecció espanyola d'handbol als Jocs Olímpics d'Atlanta (Estats Units).

Al començament, van establir la residència a Barcelona, primer en un pis i, després, al palauet de Pedralbes. L'adquisició va ser controvertida en el seu moment i ara forma part de la llista de béns d'efectes d'embargament, després que Urdangarin no ha fet efectiva la fiança sol·licitada de 8,2 milions d'euros, solidària amb Torres.

Urdangarin, de 45 anys, és de Zumarraga (Guipúscoa), encara que va créixer a Barcelona i és el penúltim dels set fills que van tenir Juan María Urdangarin Berriotxo, un enginyer industrial basc, mort el maig de 2012, i Clara Liebaert, d'ascendència belga.

Va estudiar als Jesuïtes de Barcelona, un col·legi on va començar a jugar a handbol, i als Marianistas de Vitòria, on va acabar el batxillerat. Als 18 anys va començar a jugar al Barcelona, on va desenvolupar tota la seva activitat esportiva fins a l'any 2000, en què va anunciar que es retirava.

Va començar llavors la trajectòria de l'altre Iñaki, i mentrestant també va tenir èxit en la seva nova faceta professional i que ha acabat ensorrant la seva imatge. Membre, primer, i vicepresident, després, del Comitè Olímpic Espanyol, va treballar a Octagon Esedos i Motorpress Ibèrica, companyies de màrqueting esportiu, abans de fundar, el 2004, Nóos Consultoria Estratègica, les activitats investiga ara el jutge.

Quan el març del 2006 va ser nomenat conseller de Telefònica Internacional i va traslladar la residència a Washington, es va produir el primer distanciament amb Joan Carles, que va quedar patent quan el desembre del 2011, i després de setmanes d'informacions i comentaris, la Casa del Rei va anunciar que el duc deixaria de participar en activitats oficials per la seva conducta "no exemplar".

Tot i que les distàncies estan marcades de manera oficial -al gener va ser suprimit de la secció personal del web de la institució-, Urdangarin ha tornat a coincidir personalment amb el rei durant les festes nadalenques, a qui va visitar també durant el seu últim ingrés hospitalari el novembre passat. A més, la reina ha fet diverses visites a Washington.

En la seva compareixença anterior, i davant els nombrosos periodistes que l'esperaven a les portes del jutjat, el duc va dir que havia d'"aclarir la veritat dels fets" i que ho faria "en defensa del seu honor".

Dies després es va fer pública la interlocutòria del jutge Castro, en el qual sosté que Urdangarin "sempre va ser darrere de l'entramat societari" investigat per presumpta malversació de fons públics.

Un any després, el gendre perfecte ha tornat a Mallorca, l'ajuntament ha decidit eliminar la referència dels ducs de Palma a la popular Rambla de la ciutat i ha sol·licitat al rei que retiri la prerrogativa d'utilitzar aquest títol a Iñaki Urdangarin.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut