Un grup de persones observen un carrer inundat a la prefectura de Miyagi. (Foto: Reuters)
El Japó reprèn l'activitat econòmica aquest dilluns amb problemes elèctrics. (Foto: Reuters)
Tòquio

El Japó viu talls de llum rotatoris a partir d'avui per garantir el subministrament

Els habitants i les empreses de la zona metropolitana de Tòquio i altres ciutats dels voltants viuen aquest dilluns talls de llum rotatoris que poden durar fins a tres hores. La mesura es posa en marxa per garantir el subministrament elèctric a la zona més afectada pel terratrèmol i el tsunami que divendres van sacsejar el Japó i que va obligar a aturar algunes centrals nuclears. La principal companyia elèctrica nipona, TEPCO, ha deixat de produir deu milions de quilowatts al dia a causa dels danys del tsunami, i el govern ha demanat que s'estalviï energia.

Actualitzat
El Japó s'ha despertat aquest dilluns, tres dies després del devastador terratrèmol, amb talls de llum rotatoris de fins a tres hores, amb problemes per reprendre l'activitat econòmica del país i amb la confirmació que els efectes del sisme i el tsunami castiguen les borses i l'economia. Això, mentre el país viu en alerta nuclear i es continua buscant supervivents d'un terratrèmol el balanç de víctimes del qual no para de créixer.

Els talls de subministrament elèctric programats afecten la zona metropolitana de la capital i altres ciutats properes, són rotatoris i poden tenir una durada de fins a tres hores. La mesura busca garantir el subministrament de les àrees afectades pel terratrèmol de divendres, que ha obligat a aturar algunes de les plantes atòmiques del país.

La principal companyia elèctrica nipona, TEPCO, ha deixat de produir deu milions de quilowatts al dia, a causa dels danys que ha fet el tsunami. Per tot plegat, el govern japonès ha autoritzat TEPCO a agafar electricitat d'altres companyies perquè les centrals nuclears afectades pel sisme no es quedin a les fosques. Amb tot, calculen que no podran tornar a la producció que necessita el país fins a finals d'abril.

L'imperatiu: estalviar energia


Les autoritats nipones fan una crida a estalviar energia, tant a les empreses com als particulars. La producció elèctrica és ara inferior a la demanda, i amb les crides a l'estalvi es vol minimitzar tant com sigui possible les conseqüències d'un sisme i un tsunami que també estan distorsionant l'economia del país i que podrien provocar escassetat d'aliments.

L'economia es ressent de les conseqüències de la tragèdia. Plantes com Nissan, Toyota i Honda han anunciat l'aturada de la producció. Són només alguns exemples dels danys que el sisme pot causar a l'economia del Japó, el país desenvolupat més endeutat del món, que ara haurà de fer front a fortes inversions públiques per reconstruir el país. 
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut