Ginebra / Tòquio

Xifren en 131.000 milions d'euros les pèrdues provocades al Japó pel terratrèmol i el tsunami

Les pèrdues econòmiques causades pel terratrèmol i el tsunami al Japó arribaran als 15 bilions de iens -uns 131.000 milions d'euros-, equivalents al 3% del PIB, segons una projecció realitzada pel banc Credit Suisse. Les pèrdues directes, inclosos els danys als aeroports i les instal·lacions portuàries a l'àrea de Sendai, equivaldrien a la tercera part d'aquesta xifra, mentre que els danys indirectes ascendirien a uns 10.000 milions de iens, uns 87.000 milions d'euros. L'estimació de danys indirectes pren en consideració que no s'ha informat de danys majors en instal·lacions industrials de les zones afectades, així com de la importància que tenen l'agricultura i la pesca per a l'economia local.

Actualitzat
El responsable de l'anàlisi, Hiromichi Shirakawa, ha assenyalat que encara manca informació fiable sobre els danys a la propietat, però ha calculat que el procés de recuperació costarà entre 4 i 5 bilions de iens -entre 35.000 i 44.000 milions d'euros- els pròxims tres anys.

En conjunt, les prefectures afectades (Iwate, Miyagi, Fukishima i Ibaraki) generen una mica més del 6% del PIB japonès i les zones més afectades tenen relativament poques instal·lacions comercials i edificis d'oficines, ha afegit l'especialista de Credit Suisse sobre el mercat japonès.

L'anàlisi també compara aquest terratrèmol i el tsunami que el va seguir amb el sisme que hi va haver a Kobe el 1995, i assenyala que llavors l'impacte econòmic va ser del doble. Shirakawa ha recalcat que en aquesta ocasió hi haurà menys habitatges destruïts que a mitjans dels anys noranta (105.000) i els danys a la infraestructura viària també seran previsiblement menors.


El Banc del Japó pren mesures excepcionals per garantir l'estabilitat financera

El Banc del Japó ha decidit mantenir els tipus d'interès a zero, o gairebé a zero, i s'ha tornat a comprometre a procurar "amplis fons suficients per fer front a la demanda" per tal de garantir l'estabilitat dels mercats davant d'aquesta situació dramàtica.

L'entitat emissora nipona també ha decidit ampliar en 43.730 milions d'euros el seu programa de compra d'actius, especialment de participacions amb risc, per la qual cosa el pla ja arriba als 349.8000 milions d'euros. El Banc del Japó ha decidit injectar més de 183.000 milions de dòlars per augmentar la liquiditat del sistema bancari del país i donar seguretat als mercats.

Caiguda de la Borsa

La Borsa de Tòquio ha obert i ha tancat amb una forta caiguda. El seu principal índex, el Nikkei, ha perdut un 6,18%. Els inversors han expressat així els seus temors pel futur de l'economia japonesa.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut