Madrid

Zapatero ordena suspendre tota iniciativa pel desenvolupament del diàleg amb ETA

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha ordenat suspendre tota iniciativa pel desenvolupament del diàleg amb ETA, segons ha informat en una roda de premsa a les sis de la tarda. Zapatero ha dit que la condició perquè el diàleg tiri endavant és que la banda armada abandoni de forma inequívoca la violència i que l'atemptat d'avui, per tant, ensorra aquestes expectatives. En cap moment, però, ha pronunciat de forma explícita que el govern donava per trencat el procés, i ha recordat que de bon començament va parlar que es viurien moments durs i difícils, com ara pels dos desapareguts i els diversos ferits, ha precisat.

Actualitzat
Quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda, Rodríguez Zapatero ha ofert una roda de premsa per explicar la posició del govern després de l'atemptat d'ETA. Després d'expressar la "condemna més enèrgica" i la "solidaritat" amb els ferits i els familiars i amics dels dos desapareguts, Zapatero s'ha referit a la resolució aprovada pel Congrés el maig passat en base a la qual va manifestar la disposició del govern a dialogar la fi del terrorisme sempre que ETA tingués una voluntat inequívoca d'abandonar la violència. Partint d'aquesta premissa, Zapatero ha afirmat que ha ordenat "suspendre totes les iniciatives per desenvolupar el diàleg", ja que l'atemptat d'avui transgredeix la resolució parlamentària.

Zapatero ha reiterat en diverses ocasions que "amb violència no hi ha diàleg" i que ningú no podrà aconseguir res mitjançant aquesta. Ha qualificat l'atemptat com el pas més "equivocat" i "inútil" que han pogut fer els terroristes i que així no han aconseguit res, llevat de "dolor" a les víctimes. El líder de l'executiu ha mostrat el seu convenciment que "la democràcia guanyarà aquesta batalla" i, a una pregunta dels periodistes, ha subratllat de nou que l'abandonament de la violència per part d'ETA és condició indispensable perquè es pugui encetar el diàleg. També ha respost una qüestió referida a l'optimisme vessat sobre el procés ahir, a la conferència de balanç del 2006. Zapatero ha contestat que "és evident que avui estem molt pitjor que ahir".

El president ha agraït el treball de les forces de seguretat, les quals, ha afegit, investiguen les circumstàncies i l'autoria de l'atac. Zapatero ha dit que els responsables seran perseguits, arrestats i passaran a disposició judicial. Alhora, ha ordenat al Ministeri de l'Interior que informi puntualment dels avenços en les indagacions. En un moment de la intervenció, ha recuperat paraules que va manifestar a l'inici del procés, quan el va qualificar de "llarg, dur i difícil". I ha posat com a exemple de "dur" i "difícil" aquesta jornada, en què hi ha dos desapareguts, diversos ferits lleus i quan el diàleg s'ha enfonsat. Això sí, en cap moment ha dit que el procés s'hagi trencat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut