S'ha disparat l'interès dels ajuntaments per "caçar" fuites (3Cat)
Catalunya Migdia

Una quarta part de les grans canonades d'aigua necessiten reparacions profundes

Les fuites i la degradació dels materials fan que s'hagin de destinar recursos extraordinaris per mantenir la xarxa en un moment crític

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet
Actualitzat

En plena sequera i a les portes d'entrar en la fase d'emergència per manca d'aigua, el mal estat de les instal·lacions ja afecta bona part de les infraestructures hidràuliques del país. Un 25% de les grans canonades d'aigua de Catalunya necessiten reparacions en profunditat o una renovació total, sigui perquè tenen fuites sigui perquè els materials amb els quals es van construir s'estan fent malbé.

Aquesta és l'estimació que fa Aqualia, un dels grans operadors del país, a patir del que han observat a la xarxa que ells gestionen i que dona servei a prop d'un milió d'abonats. El director de la companyia a Catalunya, Juan Luis Castillo, apunta que és un volum de reparacions inassumible.

"És una xifra que excedeix, i molt, la capacitat de finançament que tenen les administracions."

Municipis com Maià de Montcal han estat multats per gastar massa aigua, en part, per culpa de les fuites (Ajuntament)

Mesures d'urgència per "caçar" fuites

Les restriccions per sequera i les multes als ajuntaments que gasten més aigua del compte han disparat l'interès dels consistoris i de les companyies per localitzar fuites i reparar-les. En el cas d'Aqualia, això ha comportat un increment d'un 25% de la plantilla dedicada a aquesta feina.

A Aigües de Manresa han de reparar prop de 25 quilòmetres de canonades, i, com explica David Güell, director d'explotació de la companyia, ja han reorganitzat l'equip per prioritzar la localització de fuites: "Les cinc persones que tenim dedicades a la distribució de l'aigua ara es concentren 100% en les fuites, quan abans feien altres tasques".

 

A part de reforçar equips, les companyies estan invertint en tecnologies que facilitin la localització de les fuites. A Aigües de Terrassa, l'any passat van destinar el doble de pressupost en manteniment que el 2022. Entre altres mesures, han instal·lat a les canonades 175 sensors que detecten si hi ha algun soroll estrany que pugui tenir relació amb una fuita.

Una inversió que ha donat resultats, segons Pere Mora, cap de l'àrea d'Infraestructures de la companyia: 

"Amb la implantació de noves tecnologies, hem aconseguit reduir prop d'un 10% de les fuites."

L'Agència Catalana de l'Aigua ha rebut 880 peticions de 700 ajuntaments per reparar o substituir canonades i s'han duplicat els ajuts. Actualment, hi ha 120 milions d'euros en ajuts destinats a aquest tipus de millores de la xarxa hidràulica.

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut